Ciekawiej na rynku cukru
W ciągu ostatnich czterech miesięcy cena cukru na światowych rynkach wzrosła prawie dwukrotnie, z 12.67USD nawet do 24.81USD za 100 funtów trzciny cukrowej na giełdzie towarowej w Londynie.
W samym sierpniu nastąpił wzrost o ponad 5,5USD. Ceny dostaw październikowych są najwyższe od lutego 1981 roku. Aktualna cena to 23.63USD.
Wzrost cen cukru w głównej mierze uwarunkowany jest mi. brakiem finansowania na zwiększenie wydajności produkcji przez największego producenta - Brazylię. Czynnikiem mogącym wpływać na ograniczenie podaży cukru i tym samym na wzrost jego ceny są susze w Indiach oraz zbyt duża ilość opadów Brazylii. Fernando Vieira international trading manager at Cooperscuar SA podczas odbywającej się dziś branżowej konferencji w New Delhi powiedział, iż nie widzi także w następnym roku znaczących szans na wzrost wydajności.
Aktualnie na wykresie tygodniowym rysuje się mogąca nieco straszyć spadająca gwiazda. Gdyby tak zakończył się ten tydzień - można by oczekiwać lekkiego odreagowania wzrostów w wrześniu.
Marek Polański
marek.polanski@xtb.pl