Rośnie globalna produkcja cukru
Brazylijskie uprawy cukru są lepsze niż wcześniejsze prognozy, co jest spowodowane przede wszystkim łagodnym El Nino, który przyniósł suchą pogodę.
Aż 90% młynów zaczęło produkcję już w styczniu, co w ciągu ostatnich dwóch lat nie było możliwe ze względu na silne deszcze. Dodatkowo mówi się o tym, że wcześniej głoszony deficyt cukru był przeszacowany. Wyniesie on w tym roku 12,8 mln ton zamiast wcześniej prognozowanych 14,8 mln,a już w roku kolejnym rynek ma zanotować nadwyżkę. Ta zmiana fundamentów sprowadziła cenę cukru do poziomów poniżej 18 dolarów za 100 funtów.
Technicznie mamy do czynienia z bardzo silnym trendem spadkowym, któremu towarzyszą bardzo nieznaczne korekty. Obecnie jesteśmy w jednej z nich, dla której pierwszym oporem będzie poziom 18 dolarów, następnym okolice 20 dolarów. Wsparciem pozostaje niepokonany do tej pory poziom 16 dolarów. W dłuższym okresie powinno dojść do pokonania tego ograniczenia i ceny powinny kontynuować spadki.
Nieznanym czynnikiem, który może wpłynąć na wycenę jest oczywiście pogoda. Obecnie mówi się, że słabnący El Nino jest pozytywnym sygnałem i raczej nie będzie powtórki z ubiegłego roku. Gdyby więc dobra pogoda się utrzymywała, zbiory mogą być rekordowe i wywoła to dodatkową presję na spadki ceny cukru.
Anna Lachowiecka