Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

Rozpoczął się sezon skupu owoców. Rolnicy sygnalizują, że oferowane im ceny są niskie. Branża przetwórcza argumentuje, że cena zależy od sytuacji rynkowej. Resort rolnictwa z kolei widzi potrzebę uregulowania relacji między producentami owoców i przetwórstwem.

Sytuacją na rynku owoców miękkich zajmowała się we wtorek senacka komisja rolnictwa. Wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki poinformował, że pierwsze notowania tegorocznych cen truskawek odnoszą się od owoców spod osłon (cena z 30 maja). Za truskawki płacono wtedy 3,55 zł za kg, tj. o 45 proc. mniej niż rok wcześniej. Dodał, że ze względu na ciepłą pogodą zbiory tych owoców rozpoczęły się wcześniej niż w 2015 r.

Od końca maja skupowane są truskawki z szypułką przeznaczone do produkcji soku truskawkowego. Średnie ceny z dostawą do zakładu kształtują się obecnie na poziomie 1,17 zł za kg, podczas gdy w czerwcu ub.r. było to 1,70 zł/kg. W opinii resortu trudno jest przewidzieć, jakie będą ceny w dalszej części sezonu, gdyż to będzie zależało od wysokości zbiorów.

Reklama

Przedstawicielka przetwórców dyrektor Krajowej Unii Producentów Soków Barbara Groele zaznaczyła, że jest dopiero początek zbiorów, a ceny w dużym stopniu będą wyznaczane przez popyt na ich przetwory na rynku europejskim. Polska większość przetworzonych truskawek eksportuje.

O niskiej cenie truskawek mówiła ogrodniczka ze Skierniewic Celina Jankowska, która powiedziała, że w tym tygodniu sprzedawała owoce do przetwórstwa w cenie 1,2-1,3 zł za kg (z szypułką) i 2,1 zł/kg bez szypułki. Jej zdaniem takie ceny nie pokrywają kosztów produkcji i może to w konsekwencji doprowadzić do likwidacji plantacji. Podkreśliła, że wysokie są zwłaszcza koszty zbioru (ok. 2 zł za łubiankę), a pracowników brakuje.

W ocenie resortu rolnictwa, jak i reprezentantów przetwórstwa w tym roku nadal będą problemy na rynku czarnej porzeczki. Plantacji jest za dużo w stosunku do potrzeb, popyt na przetwory z tych owoców jest mały - argumentowali. Należy się więc liczyć z niskimi cenami. W ub. roku za te owoce w skupie płacono 30-40 gr za kg, co pokrywało ok. 25 proc. kosztów produkcji.

Codzienny Serwis Informacyjny PAP

mp/Kurier PAP

PAP Kurier
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | ceny owoców | truskawki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »