Dramatyczny list otwarty. Prośba o pomoc dla polskiego biznesu

Kazimierz Czekaj, prezes Jurajskiej Izby Gospodarczej, napisał list otwarty do wicepremiera i ministra gospodarki RP Janusza Piechocińskiego w obronie i w imieniu polskich małych i średnich przedsiębiorców. Poniżej treść listu.

SZANOWNY PAN

JANUSZ PIECHOCIŃKI

Wicepremier rządu RP

Minister gospodarki

/list otwarty/

Szanowny Panie Premierze, nie będę powtarzać za klasykiem polskiej ekonomii, że

(...)nie liczą się z nami żadne rządy, bo przecież nie przyjedziemy z kilofami, aby demonstrować w Warszawie. JESTEŚMY przedmiotem drwin elit i wyzysku polityków. CHOCIAŻ jesteśmy podstawą gospodarki, ostoją tradycyjnego kapitalizmu oraz wolnego rynku. Małe i średnie przedsiębiorstwa.

Nie będę po raz milionowy powtarzać, że...

zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, prawie 99 proc. wszystkich firm zarejestrowanych w Polsce stanowią MŚP czyli "misie" zatrudniające do 250 pracowników. Wytwarzają prawie 70 proc. (dokładnie 67) polskiego PKB;

zatrudniają ponad 70 proc. (dokładnie 75) legalnie zatrudnionych Polaków. I oczywiście 100 proc. zatrudnionych nielegalnie, bo przecież możni naszej gospodarki - głównie państwowe molochy - tego nie czynią.

Komu jak Komu, ale Panu Panie Premierze nie musze przypominać, iż...

"Misie" są podstawą gospodarki, ostoją tradycyjnego kapitalizmu i wolnego rynku. Nie mają potrzeby chachmęcić w wynikach, bo dla nich najważniejszy jest żywy pieniądz, który nie schowają do skarpety, ale wydadzą na rozwój .

Panie Premierze przechodząc do meritum.

Jestem przedsiębiorcą jednym z milionów tzw. MISIÓW. Od 30 lat piekarzem z tytułem mgr prawa z egzaminem prokuratorskim. Zaufało mi setki moich koleżanek i kolegów przedsiębiorców Małopolski powierzając funkcje w samorządzie gospodarczym Jurajskiej Izbie Gospodarczej czy nie tak dawno powołanym Małopolskim Porozumieniu Organizacji Gospodarczych i zobligowany przez nich, ale i sam tego doświadczając prośba.

Dyskutuj na FORUM INTERIA.PL o stosunku państwa do małych i średnich polskich przedsiębiorstw

Apeluję do Pana o stworzenie dla nas listy instytucji funkcjonujących w Polsce, które mają z mocy prawa, prawo do kontroli nas przedsiębiorców.

Prosimy o ich enumeratywne wyliczenie z podaniem zakresu, kompetencji, sankcji itp.

Spyta Pan Panie Premierze zapewne czy coś wyjątkowego się wydarzyło?

I dlaczego ten apel do Pana?

Krótko odpowiem TAK.

My wiemy co to :

US,

UKS,

ZUS,

PIP,

PIH,

SANEPID,

WIJARS,

OUM,

UMWM,

WIOŚ,

GIODO,

UOKiK,

UDT,

GITD,

GIW,

Mam wymieniać dalej?

Nie wiemy i już zupełnie pogubiliśmy się co do ich kompetencji, a co do naszych obowiązków należy.

Nowelizacja goni nowelizację ....

Panie Premierze, nie nadążamy za tymi zmianami.

Niech Pana Ministerstwo Gospodarki zrobi wreszcie coś użytecznego dla tego... planktonu, jakim jesteśmy my, MISIE... Proszę pamiętać, że ekosystem bez planktonu zginie.

Kazimierz Czekaj, prezes Jurajskiej Izby Gospodarczej

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Dowiedz się więcej na temat: MiSP | rp. | Ministerstwo Gospodarki | Polskie | polski biznes