Prezes Konspolu: Produkcja drobiu w Polsce jest zbyt duża

- W 2017 roku produkcja drobiu w Polsce nadal rośnie, choć wolniej niż w latach ubiegłych. Według mnie jest nawet zbyt duża. Obecnie produkujemy 140 procent krajowego zapotrzebowania. To dobrze, póki mamy gdzie eksportować. A podczas epidemii ptasiej grypy był to problem. Ceny poleciały bardzo mocno w dół i rentowność spadła nawet poniżej zera - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Konrad Pazgan, prezes Konspolu.

Konrad Pazgan już w 2015 roku w rozmowie z naszą redakcją uważał, że wzrost produkcji drobiarskiej w Polsce nastąpił zbyt szybko.

- Produkujemy 140 procent krajowego zapotrzebowania. To dobrze, póki mamy gdzie eksportować. A podczas epidemii ptasiej grypy był to problem i ceny poleciały bardzo mocno w dół i rentowność spadła nawet poniżej zera. Gdyby do tego import z Polski wstrzymała Unia Europejska albo pojedyncze kraje UE, co było możliwe, to byłby absolutny dramat, zwłaszcza dla polskich, rodzinnych firm - dodaje.

Reklama

Prezes Konspolu zwraca uwagę, że za ogromną część produkcji drobiarskiej w Polsce odpowiadają duże, zagraniczne koncerny.

- To firmy francuskie, niemieckie, brytyjskie, chińskie czy holenderskie, które są bardzo silne na swoich rynkach. Dla nich nie jest problemem zamknięcie zakładu w Polsce czy dokładanie do niego 30-40 mln przez dwa lata jadąc na stracie. Natomiast rodzinne firmy, dla których Polska jest rodzimym rynkiem, zbankrutują jeżeli będą zmuszone przez rok lub dwa pracować poniżej rentowności. I to jest ogromne zagrożenie wynikające z dużej produkcji - dodał.

Pazgan jest zdania, że choć ograniczenie produkcji drobiarskiej nie wchodzi w grę, pewne mechanizmy prawne mogą wpływać na osłabienie dynamiki wzrostu produkcji.

- Mamy pewne naturalne blokady, np. coraz więcej ograniczeń w budowie nowych ferm. To buforuje rozwój, ale może tak powinno być. Jeżeli jest dobrze, wszyscy się cieszą, ale jeżeli będzie źle, wszyscy muszą walczyć o przetrwanie. I jeżeli produkcja będzie rosła, coraz ciężej będzie nam walczyć o to przetrwanie - dodaje.

Prezes Konspolu przestrzega, że Polsce będzie coraz trudniej eksportować, gdyż na rynku światowym polskie mięso wcale nie jest najbardziej konkurencyjne. [...]

Więcej informacji na portalspozywczy.pl

Dowiedz się więcej na temat: drób | Mięso drobiowe | produkcje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »