Stawka VAT na desery lodowe, lody na gałki oraz lody z automatu

Niektórymi słodkościami można raczyć swoje podniebienie praktycznie przez cały rok. Jednak lody bez wątpienia najlepiej smakują latem. Dodatkowo, cały wachlarz smaków, kolorów oraz postaci tych przysmaków stwarza konsumentom niezliczone możliwości wyboru. Z drugiej jednak strony, firmy gastronomiczne oraz lodziarnie nierzadko mają wątpliwości według jakiej stawki VAT opodatkować sprzedaż lodów.

Zauważyć bowiem można, że sprzedawcy odmiennie opodatkowują sprzedaż lodów "na wynos"od dostawy deserów przeznaczonych do spożycia w kawiarni lub cukierni. Czy takie podejście jest słuszne?

Przeanalizujmy następujący przykład:

Podatnik prowadzi punkty gastronomiczne (lodziarnie, cukiernie), w których sprzedaje wyprodukowane przez siebie wyroby cukiernicze: desery lodowe, lody na gałki podawane w kubeczkach waflowych oraz lody z automatu (które można spożywać zarówno wewnątrz lokalu jak i na wynos). Powyższe wyroby sklasyfikowane zostały według PKWiU 56.10.11.0. jako usługa gastronomiczna. Według jakich stawek VAT podatnik powinien opodatkować sprzedaż ww. wyrobów lodowych?

Reklama

Aby odpowiedzieć na powyższe pytanie, w pierwszej kolejności warto zauważyć, że zgodnie z brzmieniem art. 41 ust. 1 w zw. z art. 146a ustawy o VAT, podstawowa stawka podatku VAT wynosi obecnie 23 proc. Jednakże, od powyższej reguły ustawodawca przewidział pewne wyjątki zarówno w treści samej ustawy, jak i przepisów wykonawczych do niej. Przykładowo, opodatkowaniu preferencyjną stawką VAT w wysokości 8 proc. podlegają towary i usługi wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenie wykonawczego do ustawy o VAT. Natomiast poz. 7 ww. załącznika wskazuje na: usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:

1) napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc.,

2) napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc.,

3) kawy i herbaty (wraz z dodatkami),

4) napojów bezalkoholowych gazowanych,

5) wód mineralnych,

6) innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką 23 proc.

Co więcej, ustawodawca przewidział również możliwość zastosowania obniżonej stawki VAT w wysokości 5 proc. Przykładowo, zgodnie z treścią art. 41 ust. 2a ww. ustawy, stawką tą objęto towary wymienione w załączniku nr 10 do ustawy w poz. 21 cyt. załącznika (tj. produkty mleczarskie).

Niemniej, z uwagi na fakt, że podatnik w przedstawionym stanie faktycznym sprzedaje desery lodowe sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 56.10.11.0, jak i lody z automatu oraz lody gałkowe (sklasyfikowanych pod tym samym symbolem) to tym samym uznać należy, że świadczoną usługę gastronomiczną powinien opodatkować według stawki 8 proc.

Powyższe stanowisko potwierdzają organy podatkowe. Przykładowo, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z dnia 13.05.2011 r. (sygn. ITPP1/443-263/11/MS) uznał, że "skoro jednak wyprodukowane przez podatnika lody i bitą śmietanę sprzedaje podatnik w ramach prowadzonej działalności gospodarczej (kawiarni), to w przypadku, gdy czynności te mieszczą się w PKWiU w dziale 56 jako "usługi związane z wyżywieniem" - do usług tych zastosowanie ma preferencyjna 8 proc. stawką podatku od towarów i usług". Tak też, Dyrektor izby Skarbowej w Katowicach w interpretacji indywidualnej z dnia 06.05.2011 r. (sygn. IBPP2/443-303/11/UH).

Jednocześnie, warto wskazać na odmienne stanowisko Ministra Finansów, zaprezentowane m.in. w interpretacji indywidualnej Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi z dnia 10.10.2011 r. (sygn. IPTPP2/443-300/11-6/AW), w którym organ stwierdził, że w przypadku dostawy lodów na wynos, prawidłowo sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.52.10.0 - ich dostawa korzysta z opodatkowania 5 proc. stawką podatku VAT.

Niemniej, zdaniem autora jest to podejście nieprawidłowe i wiąże się z ryzykiem podatkowym dla sprzedawców. Tym bardziej, iż Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w wyroku z 24.04.2012 r.(sygn. I SA/Rz 176/12) potwierdził , że jedynie sprzedaż gotowych produktów, ale takich, których nie można od razu skonsumować (a więc - nie lodów) jest opodatkowana 5 proc. VAT. Natomiast w przypadku gotowych posiłków i dań na wynos, przygotowanych w restauracji, a więc w stanie nadającym się do bezpośredniego spożycia, podatnik świadczy usługę związaną z wyżywieniem objętą stawką 8 proc.

Reasumując powyższe, zarówno sprzedaż deserów lodowych, lodów z automatu oraz lodów gałkowych "na wynos", jak również dostawa deserów przeznaczonych do spożycia "na miejscu" podlega opodatkowaniu według preferencyjnej stawki 8 proc.

Agnieszka Pabiańska, Młodszy Konsultant Podatkowy ECDDP Sp. z o.o.

Europejskie Centrum Doradztwa i Dokumentacji Podatkowej sp. z o. o.
Dowiedz się więcej na temat: firma | podatek | deser | stawka | fiskus | stawka VAT
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »