GALERIE | Piątek, 17 czerwca 2016 (06:37)
Na miłośników produktów sezonowych czeka doskonała informacja - na rynku są już dostępne pierwsze brokuły i jarmuż z polskich pól. Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej! Z roku na rok areał upraw brokułów w Polsce wzrasta. Dotyczy to zarówno sezonu wiosenno-letniego, jak również uprawy jesiennej. Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów tych warzyw, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo. Polski brokuł cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych konsumentów. Na chwilę obecną roczne spożycie to około 300 g/osobę, jednakże obserwowana jest tendencja wzrostowa. To warzywo uprawiane na polskich polach zdobywa również coraz więcej miłośników zagranicą, szczególnie z krajów Europy Zachodniej. - Pomimo suchej wiosny brokuły doskonale poradziły sobie w sezonie wiosennym. Dzięki temu produkt dostępny na rynku jest wysokiej jakości. A świadczy o tym jędrna, duża główka oraz intensywnie zielony kolor różyczek - informuje Michał Taraska, członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła. Brokuł idealnie sprawdza się w wiosennym menu. Możemy go dodawać do sałatek czy zielonych koktajli, na jego bazie możemy przygotować zupy czy dania główne, tj. makaron z brokułami. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Brokuły mają bogate walory odżywcze, są źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin. Zaledwie 200 g tych warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Magnez zawarty w brokułach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś sulforafan wspomaga organizm w walce z nowotworami oraz korzystnie wpływa na oczy neutralizując szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Ich spożywanie zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ale również ludziom aktywnym fizycznie. Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo błonnika pokarmowego powodującego uczucie sytości. Kolejnym popularnym warzywem który zdobywa nasze stoły jest jarmuż. Ta roślina z rodziny kapustowatych, w Polsce nazywana kapustą bezgłową. Jest także bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (beta karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Pod względem kulinarnym jarmuż jest bardzo podobny do szpinaku, można go podsmażyć, można upiec z ciastem filo. Jest również świetnym dodatkiem do omletu. Jarmuż jest źródłem antyoksydantów. Przedłużyć może naszą młodość i uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi. Z uwagi na obecność pożądanych składników przypisuje mu się całą gamę właściwości antynowotworowych. Jedzony regularnie może uchronić przed nowotworami przewodu pokarmowego, w tym jelita grubego, rakiem płuc, pęcherza moczowego, prostaty, a także nowotworami piersi czy jajników.
1 / 5
Brokuły sa obecnie numerem jeden na naszych stołach po kalafiorze
Źródło: AFP