GALERIE | Czwartek, 16 listopada 2017 (06:00)
Jak podał w ubiegłym tygodniu" Puls Biznesu" Deoleo, największy na świecie dostawca oliwy z oliwek, spodziewa się, że większa jej globalna produkcja w sezonie 2017/18 spowoduje spadek cen. W całym regionie śródziemnomorskim rośnie powierzchnia upraw. W najbliższym czasie produkcja oliwy może wzrosnąć nawet o 12 proc., i to mimo że ważni gracze na rynku -Hiszpania czy Włochy zmagają się z tegoroczną suszą. Od kilku lat ceny oliwy z oliwek są stabilne, ale utrzymują się na stosunkowo wysokim poziomie. W hiszpańskim miasteczku Jaén za oliwę extra virgin płaci się około 3 EUR, a w 2014 r. cena wynosiła 2 EUR. Zdaniem analityków rynku surowcowego, anomalie pogodowe w 2017 r. roku dotknęły nie tylko oliwę. Jak podaje portalspozywczy.pl - to był czarny rok we Włoszech dla wina, oliwy i miodu. Tegoroczna produkcja włoskiego miodu jest jedną z najniższych w ciągu 35 lat. Produkcja wina będzie mniejsza o 26 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem, a oliwy będzie mniej o 11 proc. Tymczasem polscy naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli niedawno nowe właściwości oleaceiny - występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie "Phytomedicine". Zespół pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM jako pierwszy na świecie wykazał, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra vergine) ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękaniu blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać między innymi zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Liczne badania epidemiologiczne wskazują, że w basenie Morza Śródziemnego zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory, oraz śmiertelność z ich powodu jest znacznie mniejsza niż w pozostałych krajach Europy. Ma to związek ze sposobem odżywiania - zwłaszcza ze spożywaniem oliwy z oliwek. Codzienne spożywanie 40 mililitrów oliwy obniża śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc., zaś z powodu innych chorób - o 30 proc.Jak jednak zastrzegł w rozmowie z PAP prof. Naruszewicz, tak wartościowa jest tylko gorzka, zielonkawa i mętna oliwa extra vergine. Tańsza i łagodniejsza w smaku żółta oliwa zawiera znacznie mniej naturalnych substancji korzystnych dla zdrowia. Ma to związek ze sztucznym nawadnianiem, stosowanym w komercyjnej uprawie oliwek. Zwrócił uwagę, że Włosi spożywają tylko oliwę extra vergine, zwykle z własnej uprawy. Nie używają oliwy extra vergine do smażenia - oleaceina ulega rozpadowi w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza. Eksperci apelują do konsumentów, by uważnie czytali etykietki z informacją o kraju pochodzenia jest artykuł.
1 / 6
Źródło: AFP