Indykpol wchodzi na chiński rynek. Spodziewany pozytywny wpływ na wyniki w II półroczu

- Indykpol rozpoczyna eksport swoich produktów do Chin, co powinno pozytywnie wpłynąć na sprzedaż i marżowość w drugim półroczu 2018 roku - poinformował Wojciech Marchlewski dyrektor. ds. ekonomiczno-finansowych spółki.

- Pracujemy nad eksportem i liczymy na wzrosty w tym zakresie. Właśnie został otwarty rynek chiński dla pięciu podmiotów, jednym z nich jest Indykpol. Pierwsza sprzedaż naszych produktów w Chinach będzie realizowana w październiku - powiedział Marchlewski.

- Na drugie półrocze patrzymy z większym optymizmem, jeśli chodzi o sprzedaż i marżowość, to wynika głównie z rozwoju naszego eksportu - dodał.

W pierwszym półroczu przychody ze sprzedaży grupy Indykpol wyniosły 513 mln zł wobec 629 mln zł przed rokiem. Blisko 75 mln zł przychodów w pierwszym półroczu stanowiła sprzedaż zaniechana, czyli przypadająca na sprzedane aktywa.

Reklama

W marcu Indykpol podpisał umowę sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa w postaci zakładu uboju kurczaka w Lublinie oraz wylęgarni piskląt kurczęcych w Turce. Środki ze sprzedaży trafiły na spłatę kredytu bankowego.

Zbycie aktywów wynikało ze zmiany strategii Indykpolu, polegającej na rezygnacji z produktów z kurczaka i skoncentrowaniu działalności na produkcji indyczej.

Dyrektor poinformował, że kolejne inwestycje będą koncentrowały się właśnie na produkcji indyczej.

- Bardzo duży nacisk kładziemy na dobrostan zwierząt. W tym kierunku są prowadzone plany inwestycyjne. Będziemy przeprowadzać inwestycje między innymi w formę załadunku i transportu indyków, aby były jak najlepiej i najsprawniej transportowane do ubojni - powiedział.

Marchlewski przewiduje, że sprzedaż drobiu i ryb w Polsce będzie rosnąć wraz z polepszającą się kondycją finansową Polaków.

- Spodziewam się, że spożycie mięsa indyczego, z kurczak i ryb będzie wzrastać kosztem mięsa czerwonego, głównie wieprzowego, wraz ze wzrostem siły nabywczej i rosnącej świadomości konsumenckiej Polaków - powiedział dyrektor.

Grupa Indykpol w 2017 roku ubiła i przetworzyła ponad 65 tys. ton żywca indyczego.

Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spożycie mięsa drobiowego w 2017 roku osiągnęło poziom 30,5 kg, co oznacza wzrost o 3,4 proc. Drób stanowi już jedną trzecią całkowitego spożycia mięsa i przetworów mięsnych w Polsce.

- Od półtora miesiąca ceny żywca istotnie idą w górę. To będzie przekładało się na wzrost wartości przychodów - powiedział.

W ramach realizacji strategii koncentracji na produkcji indyczej i wybranych grupach asortymentów, Indykpol zdecydował również o rozwiązaniu umowy ze spółką zależną Eldrobu, co skutkowało likwidacją zakładu produkcyjnego w Świebodzinie.

- Teraz w zakładzie w Świebodzinie nic się nie dzieje. Poszukujemy ewentualnego inwestora, który by kupił, wynajął lub przedstawił inną propozycję zagospodarowania nieruchomości - powiedział Marchlewski.

Dodał, że aby biznesowo i ekonomicznie wykorzystywać synergie grupy zarząd zdecydował we wrześniu o połączeniu ze spółką zależną Eldrob.

W skład grupy kapitałowej Indykpolu wchodzi m.in. zakład w Olsztynie, który prowadzi ubój oraz produkuje przetwory z mięsa indyczego, Ośrodek Hodowli Indyków koło Iławy, producent pasz Nutripol.

Sprawdź bieżące notowania IND na stronach BIZNES INTERIA.PL

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »