Ceny żywności wzrosną o 2-3 proc. rdr - IERiGŻ

Ceny żywności w 2013 roku wzrosną o 2-3 proc. rdr, przy czym w I półroczu tempo wzrostu cen żywności będzie wolniejsze niż w analogicznym okresie 2012 roku - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny żywności w 2013 roku wzrosną o 2-3 proc. rdr, przy czym w I półroczu tempo wzrostu cen żywności będzie wolniejsze niż w analogicznym okresie 2012 roku - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Przewiduje się, że w 2013 r. w Polsce tempo wzrostu cen żywności będzie wolniejsze niż w roku poprzednim. W grudniu 2013 r. łączne ceny detaliczne żywności napojów bezalkoholowych mogą być średnio o 2,0-3,0 proc. wyższe niż w grudniu 2012 r. W I półroczu 2013 r. wzrost cen żywności będzie prawdopodobnie wolniejszy niż w I półroczu 2012 r., a w ostatnich miesiącach bieżącego roku - nieco szybszy niż rok wcześniej. Niższa dynamika cen żywności w I połowie 2013 r. będzie wynikała głównie z mniejszej presji popytowej związanej z osłabieniem krajowego wzrostu gospodarczego, jak również z wysokiej statystycznej bazy odniesienia (znaczący wzrost cen żywności na początku 2012 r.)" - napisano w raporcie.

Reklama

"Na obniżenie tempa podwyżek oddziaływać będzie także spodziewana stabilizacja cen surowców rolniczych na rynkach światowych (lub nawet lekka ich redukcja w następstwie spowolnienia w gospodarce światowej i prognozowanego wzrostu podaży surowców), spadek krajowych cen energii i umocnienie się złotego" - dodano.

Zdaniem analityków IERiGZ z kolei w kierunku wzrostu cen oddziaływać będą wyższe ceny mięsa, w tym zwłaszcza wieprzowego i drobiowego, oraz owoców południowych i warzyw, jak również utrzymanie się, mimo aprecjacji złotego, wysokiej dynamiki eksportu.

"Spodziewane ożywienie koniunktury gospodarczej w Polsce, któremu sprzyjać będą wielokrotne obniżki stóp procentowych w IV kwartale 2012 r. i w I kwartale 2013 r. oraz poprawa sytuacji dochodowej ludności mogą wpłynąć na przyspieszenie dynamiki wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach 2013 r. Dodatkowym czynnikiem stymulującym wzrost cen żywności będzie przewidywana podwyżka cen nośników energii, w tym zwłaszcza gazu, spowodowana wzrostem cen akcyzy na gaz w związku z wygaśnięciem w IV kwartale 2013 r. wynegocjowanej z UE preferencyjnej stawki. Ten sam skutek będzie miało przewidywane wprowadzenie opłat za emisję CO2, związanych z wdrożeniem przez Polskę pakietu energetyczno-klimatycznego, przekładającego się na wzrost cen energii elektrycznej" - napisano.

IERIGŻ ocenia, że w tym roku należy liczyć się z redukcja popytu na żywność.

"Oczekiwania dotyczące podstawowych wielkości makroekonomicznych w gospodarce pozwalają szacować, że w 2013 r. dochody realne do dyspozycji brutto w sektorze gospodarstw domowych będą się kształtować na poziomie zbliżonym, lub nawet nieco niższym od notowanego w 2012 roku. W tych warunkach należy się liczyć z redukcją krajowego popytu na żywność" - napisano.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: tempo | RDR | żywność | wzrost cen | inflacja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »