Cydr w Polsce coraz bardziej popularny

Rozwija się w Polsce produkcja cydru; stało się tak za sprawą obniżenia akcyzy na ten napój - poinformował PAP prezes Sadowników RP Mirosław Maliszewski. Cydr - to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek, może zawierać do 8 proc. alkoholu.

- Bardzo pozytywnie odbieram to, co się dzieje na rynku. Jest wzrost spożycia, cydr widać w sklepach, konsumenci się o niego pytają - powiedział PAP Maliszewski. Dodał, że wiele firm podjęło się już produkcji cydru, chcą go także wysyłać na rynek grupy producentów owoców.

Jeszcze dwa lata temu w Polsce nie można było produkować cydrów, stąd były one nieznane polskiemu konsumentowi - przypomniał Maliszewski. Jak zauważył, zwiększeniu produkcji sprzyja obniżona akcyza, od 2013 r. roku wynosi 97 zł za hektolitr wobec 158 zł za hektolitr rok wcześniej.

Reklama

Nie ma danych dotyczących spożycia cydru. Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że w tym roku może ono wynieść ok. 28 mln litrów. Maliszewski liczy, że o tym, ile faktycznie wypijane jest cydru, dowie się od resortu finansów, który prowadzi statystyki sprzedaży na podstawie wpływów z akcyzy.

Szef sadowników zaznaczył, że na razie akcyza jest nieco wyższa niż na piwo, ale jeżeli okaże się, że wpływy do budżetu z tego tytułu rosną, Związek Sadowników RP wystąpi z wnioskiem o obniżenie tego podatku, co powinno pobudzić popyt na ten napój. Obecnie za butelkę cydru o pojemności 0,3 l trzeba zapłacić 3-4 zł.

Zdaniem Maliszewskiego produkcja cydru na większą skalę pozwoli na zagospodarowanie części produkowanych jabłek. Według niego, jeżeli osiągnie ona 2-3 proc. rynku piwa, co nie jest łatwe, to będzie można zagospodarować na ten cel ok. 100 tys. ton owoców. Oznacza to produkcję na poziomie 60-80 mln litrów rocznie.

Dotychczas ponad 90 proc. jabłek, które trafiały do przerobu, przeznaczane było na koncentrat. Brak alternatywy powodował, że sadownicy musieli się godzić na ceny skupu jabłek proponowane przez zakłady przetwórcze.

Polska jest pierwszym w UE producentem jabłek. W 2012 r. zbiory były na poziomie 2,8 mln ton, z czego ok. połowa jest przeznaczana na cele przetwórstwa, a pozostała część - do bezpośredniego spożycia i na eksport.

Cydr jest popularny w Europie Zachodniej, głównie we Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Irlandii, a także na Litwie, w USA i Kanadzie, gdzie jest produkowany na skalę masową. Szacuje się, że np. we Francji przerabia się na cydr około 40 proc. zbiorów owoców.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: alkohol | PAP | cydr | akcyza | jabłka | rp.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »