Dania: Groźny wirus wśród gęsi hodowlanych

Pierwszy przypadek groźnego wirusa ptasiej grypy, H5N8, stwierdzono w Danii u gęsi hodowlanych - poinformowała w poniedziałek duńska służba weterynaryjna i kontroli żywności. Ten sam wirus wykryto wcześniej w kilku innych miejscach kraju u dzikiego ptactwa.

H5N8 stwierdzono u gęsi należących do amatorskiej hodowli w miejscowości Alsgarde na północnym wschodzie kraju. Przez weekend zmarła jedna trzecia z 30 ptaków wchodzących w skład hodowli.

Wiceszef duńskiej służby weterynaryjnej wyraził obawę, że obecność groźnego wirusa poważnie zaszkodzi duńskiemu eksportowi mięsa drobiowego.

Wysoce zaraźliwy wirus H5N8 rozprzestrzenia się także w Niemczech; w połowie listopada wykryto go u padłego drobiu na fermach w landach Szlezwik-Holsztyn oraz Meklemburgia-Pomorze Przednie, który graniczy z Polską. Dotychczas obecność wirusa stwierdzono w tym kraju u ponad 200 dzikich ptaków i siedmiokrotnie u ptactwa hodowlanego.

Reklama

Niemiecki minister rolnictwa Christian Schmidt zapowiedział powołanie narodowego sztabu kryzysowego, który będzie koordynował działania na terenie całego kraju.

...........................

Polska produkuje rocznie 20 tys. ton gęsiny. 85 proc. tej produkcji trafia na niemieckie stoły.

Niemiecki rynek stwarzał w ostatnich latach szerokie perspektywy dla eksportu gęsiego mięsa. Prognozy, przedstawione przez doktora Grzegorza Dybowskiego w Raporcie na temat niemieckiego rynku gęsiny, są optymistyczne i przewidują, że sytuacja ta utrzyma się także w przyszłości .

Rynek niemiecki jest najważniejszym na świecie odbiorcą importowanej gęsiny. Z punktu widzenia rodzimych producentów jest to szczególnie istotne, gdyż pozostałe światowe rynki zbytu tego mięsa ulegają w ostatnim czasie procesowi stopniowej regionalizacji i w konsekwencji stają się trudniej dostępne dla krajowych eksporterów.

Według przewidywań rynek niemiecki pozostanie w przyszłości największym obszarem zbytu dla europejskich producentów. - Niemcy są nadal silnie uzależnione od importu mięsa gęsiego. Natomiast zmniejszające się pogłowie gęsi i zanik ich chowu w wielu landach sugeruje, że kraj ten będzie również w przyszłości zaspokajał przeważającą część swego popytu na gęsinę zakupami zagranicznymi i raczej nie nastawia się na dynamiczny rozwój rodzimej produkcji w celu ograniczenia importu" - pisał w raporcie dr Grzegorz Dybowski.

Niemieccy konsumenci preferują gęsinę jako mięso luksusowe i szczególnie wartościowe, wyróżniające się wybitnymi walorami smakowymi oraz dające liczne możliwości kulinarne i tradycyjnie obecne na tamtejszych stołach. Przy wyborze produktów drobiowych tamtejsi kupujący w dużym stopniu kierują się także troską o dobrostan zwierząt, zwracając uwagę na sposób chowu i żywienia ptactwa, a także na warunki pozyskiwania gęsiego pierza i puchu. Tej charakterystyce znakomicie odpowiada certyfikowana gęsina QAFP, wyróżniająca się wysoką jakością i spełniająca wszystkie powyższe kryteria. Jej szczególne walory smakowe wynikają z faktu, że w ostatniej fazie tuczu gęsi karmione są wyłącznie owsem.

Obecnie zajmujemy pierwsze miejsce wśród eksporterów gęsiny na rynku niemieckim, który pochłania zdecydowaną większość jej eksportu. Na drugim miejscu plasują się Węgry, a w dalszej kolejności państwa takie jak Malezja, Niemcy i Francja, jednak skala eksportu tych ostatnich jest znacząco mniejsza.

Obok Niemiec, obiecujący kierunek eksportu stanowią rynki azjatyckie, w tym przede wszystkim Chiny i Hongkong. Chętnie importują one produkty specyficzne, takie jak głowy, języki, łapy, które jednocześnie nie znajdują zbytu na rynkach europejskich.

Według prognoz w zaspokajaniu wewnętrznego popytu rynek niemiecki pozostanie silnie uzależniony od sprowadzanej z zagranicy gęsiny. Przewiduje się, że w dłuższej perspektywie nastąpi wzrost spożycia tego mięsa, co z kolei pociągnie za sobą zwiększenie importu.

.....................................

Polska gęsina głównym daniem podczas misji gospodarczej Komisarza Phila Hogana w Wietnamie

W dniach 3-4 listopada w Wietnamie Komisja Europejska (DG Agri) przeprowadziła szereg działań o charakterze informacyjnym i promocyjnym w ramach programu "Taste of Europe", którego jednym z kluczowych elementów jest organizacja Misji Wysokiego Szczebla na wybranych rynkach Państw Trzecich, dla Komisarza i jego otoczenia oraz przedstawicieli unijnego sektora rolno-spożywczego. Spotkania miały na celu wymianę doświadczeń z zakresu produkcji rolno-spożywczej i budowanie długofalowej relacji między Unią Europejską a Wietnamem, m.in. w kontekście Umowy o Wolnym Handlu, której wejście w życie zapowiadane jest na przełom 2017 i 2018 roku. Wśród unijnych organizacji branżowych obecna była również Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza (KRD-IG), która zaprezentowała walory polskiego i europejskiego drobiu oraz doskonałe dania z gęsiny.

KRD-IG, jako jedyny przedstawiciel polskiej, a zarazem jeden z nielicznych reprezentantów europejskiej branży drobiarskiej, została zaproszona do udziału w delegacji towarzyszącej misji Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji w dniach 2-9 listopada 2016 r. Pierwszą część wizyty zaplanowano w Wietnamie, podczas której Dyrektor Generalny KRD-IG Łukasz Dominiak, m.in. popularyzował wysoką jakość oraz bezpieczeństwo drobiu wyprodukowanego w ramach krajowego Systemu Jakości QAFP.

Tamtejsi szefowie kuchni pod przewodnictwem obecnego w Wietnamie Artura Moroza, zaprezentowali możliwości wykorzystania tradycyjnych polskich produktów, przygotowując specjalne dania dla zaproszonych gości. Szczególną uwagę poświęcono gęsinie, która zagości na naszych stołach w dniu św. Marcina, tj. 11 listopada.

Smak mięsa został podkreślony poprzez dobór odpowiednich dodatków, m.in. czerwonej kapusty, pieczonych jabłek oraz sosu żurawinowego. Przed rozpoczęciem degustacji, Dyrektor KRD-IG wręczył Komisarzowi Philowi Hoganowi maskotkę w kształcie białej gęsi, będącą symbolem obecności polskiego i europejskiego drobiu na rynku wietnamskim. Przedstawiciele Komisji Europejskiej nie kryli wrażenia jakie zrobił na nich pokaz i efektowny sposób prezentacji potraw.

- Jesteśmy zaszczyceni, że do elitarnego grona organizacji i firm europejskich uczestniczących w misji, zaproszona została również Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, jako główny promotor unijnej branży drobiarskiej. Z tej okazji, zostaliśmy również poproszeni o przedstawienie walorów europejskiego drobiu podczas seminariów oraz pokazów kulinarnych. Jest to dla nas duże wyróżnienie, gdyż nie każdy sektor ma szansę być w pełni zaprezentowany, chociażby ze względu na ograniczenia czasowe takiego wyjazdu.

Polska już od wielu lat doceniana jest za wysokiej jakości produkty drobiowe, które znane są nie tylko na rynku wspólnotowym, ale również w Azji, dlatego też podczas tej wizyty postanowiliśmy zwrócić uwagę na mniej popularne gatunki drobiu, w tym polską gęsinę, co spotkało się z ogromną sympatią i zainteresowaniem zarówno ze strony samego Komisarza Phila Hogana, jak i uczestników spotkań reprezentujących stronę wietnamską - podkreślił Łukasz Dominiak, Dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Po zakończeniu wizyty w Wietnamie przedstawiciele Komisji Europejskiej wraz z uczestnikami misji udała się do Singapuru i Indonezji, gdzie kontynuowane będą działania mające na celu zacieśnianie relacji pomiędzy tymi krajami a państwami członkowskimi.

PAP/INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: hodowla drobiu | gęś | Wirus H5N1 | drób | ptasia grypa | Dania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »