FAO: Rekordowy spadek cen żywności na światowych rynkach!

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała, że indeks cen żywności (FFPI) wynosił w lipcu br. średnio 140,9 punktu. Oznacza to spadek o 13,3 punktu (8,6 proc.) w stosunku do czerwca br. i jest najsilniejszym miesięcznym spadkiem wartości tego wskaźnika na przestrzeni blisko czterech lat, bo od października 2018 r. donosi portal wiadomoscihandlowe.pl.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Lipiec był czwartym miesiącem z rzędu, w którym indeks cen żywności spadał. Mimo to nadal utrzymał się on na poziomie o 16,4 punktu (13,1 proc.) powyżej wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.

Zaważyły oleje i zboża

Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany w międzynarodowych cenach koszyka towarów żywnościowych. Składa się na nią średnia z pięciu wskaźników cen grup towarowych ważona średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014-2016. Grupy te to: oleje roślinne, zboża, cukier, nabiał oraz mięso.

Jak podaje FAO, do spadku indeksu cen żywności w lipcu br. w największym stopniu przyczyniły się oleje roślinne i zboża. Ceny cukru, nabiału i mięsa na światowych rynkach również poszły w dół, ale w mniejszym stopniu.

Reklama
wiadomoscihandlowe.pl
Dowiedz się więcej na temat: FAO | ceny żywności | banki żywnosci | bieda | głód na świecie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »