Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. rdr- FAO

Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,6 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w kwietniu wyniósł 209,3 pkt., wobec 212,8 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w dół i wobec 216,9 pkt. w kwietniu 2013 r.

- Spadek w ubiegłym miesiącu w głównej mierze był spowodowany przez znaczny spadek cen nabiału, choć ceny cukrów i olejów roślinnych również spadły - napisano w komunikacie FAO. Z drugiej strony, ceny zbóż i mięs nieznacznie wzrosły - dodano.

PAP

_ _ _ _ _

Tymczasem ponad 800 milionów osób cierpi głód, co najmniej dwóm miliardom grozi niedożywienie. Takie dane przynosi doroczny raport FAO - Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.

Reklama

Eksperci zwracają też uwagę na rosnące koszty nadwagi i otyłości w krajach zamożnych. Ich zdaniem opóźniają one zwycięstwo w walce z głodem i niedożywieniem.

Koszty społeczne i ekonomiczne niedożywienia szacuje się na pięć procent światowego PKB, co daje 500 dolarów na mieszkańca naszego globu. Jednocześnie coraz poważniejszy staje się problem nadwagi i otyłości, kosztuje on bowiem każdego roku równowartość PKB Republiki Federalnej Niemiec.

Wśród zawartych w raporcie rad jest apel o drastyczne zmniejszenie marnowania żywności - jedna trzecia ląduje bowiem obecnie na śmietniku. Postuluje się także rozsądne zakupy artykułów spożywczych.

Każdego roku na świecie marnuje się jedna trzecia żywności, emitując do atmosfery 3,3 miliardy ton dwutlenku węgla - wynika z raportu ONZ. Według tych danych, wyrzucana żywność jest większym źródłem CO2, niż przemysłowe emicje CO2 większości krajów świata. Więcej dwutlenku węgla emitują tylko Stany Zjednoczone i Chiny. Co roku marnuje się około 1,3 miliardów ton jedzenia, jego koszt szacuje się na około 750 miliardów dolarów.

Oznacza to również wielkie straty energii, wody i środków chemicznych, używanych do jego produkcji. Według raportu, prawie 30 procent światowych gruntów rolniczych jest użytkowanych na próżno. Do produkcji marnowanej żywności używa się około 250 kilometrów sześciennych wody.

W krajach uprzemysłowionych, straty wynikają głównie z tego, że konsumenci kupują za dużo jedzenia i wyrzucają to, czego nie mogą spożyć. W państwach rozwijających się - z nieefektywnego rolnictwa i braku odpowiednich możliwości przechowywania plonów i produktów spożywczych.

Według ONZ, zmniejszenie tego zjawiska nie tylko oddaliłoby groźbę wyczerpania się zasobów naturalnych, lecz także ograniczyłoby konieczność zwiększenia produkcji żywności.

IAR

_ _ _ _ _

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.

data żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukry
4/2013 216,9 186,6 258,8 230,7 194,0 252,6
5/2013 214,6 180,0 253,5 234,8 194,3 250,1
6/2013 211,9 179,7 246,2 232,3 193,5 242,6
7/2013 207,5 179,4 243,6 222,3 186,7 239,0
8/2013 204,5 182,4 247,6 206,8 181,8 241,7
9/2013 203,7 186,1 250,2 195,0 184,3 246,5
10/2013 206,6 187,3 251,1 196,6 188,0 264,8
11/2013 205,7 185,7 250,8 194,3 198,5 250,6
12/2013 205,8 185,6 264,1 191,5 196,0 234,9
1/2014 202,5 182,2 267,7 189,0 188,6 221,7
2/2014 207,8 181,8 275,4 195,8 197,8 235,4
3/2014 212,8 185,0 268,5 205,8 204,8 254,0
4/2014 209,3 185,8 251,5 206,9 199,0 249,9
PAP/IAR
Dowiedz się więcej na temat: RDR | ceny żywności | świata | FAO | inflacja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »