Karp - najbardziej ekologiczna ryba dostępna w sprzedaży

W tym roku każdy Polak zje średnio 430 gramów karpia - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, a informuje o tym "Puls Biznesu".

To niewiele mniej niż w ubiegłych latach. Nadal karp pozostaje rybą sezonową - 90 proc. całej konsumpcji odbywa się w święta Bożego Narodzenia. Natomiast w ciągu roku najczęściej kupujemy mintaja - 3,09 kg rocznie na osobę, śledzia - 2,05 kg i pangę - 3 kg.

Zdaniem Zbigniewa Szczepańskiego, prezes Towarzystwa Promocji Ryb, karp w Polsce był, jest i będzie. Uważa on, że karp jest najbardziej ekologiczną rybą dostępną w szerokiej sprzedaży, gdyż inne gatunki hodowane są w warunkach przypominających te, w których żyją brojlery.

Reklama
PAP
Dowiedz się więcej na temat: karp | ryby | Święta Bożego Narodzenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »