KE: Kiełbasa biała parzona wielkopolska chronionym produktem w UE

Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów.

Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów.

"Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek" - podała Komisja Europejska. Jej popularność - jak informuje KE - wzrosła w ostatnich latach i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. Może być podawana smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub grillowana. W Wielkopolsce kiełbasa biała parzona wielkopolska serwowana jest w żurku.

W UE produkty rolne o charakterystycznych cechach dla danego regionu Europy, wytwarzane w tradycyjny sposób podlegają specjalnej ochronie. Wśród polskich produktów są m.in takie, jak kiełbasa lisiecka, miód kurpiowski czy ser koryciński. W praktyce działa to w ten sposób, że nazwa produktu, który objęty został systemem oznaczeń geograficznych, nie może być używana przez producentów spoza danego regionu Europy.

Reklama

Unijny rynek produktów regionalnych jest wart 54,3 mld euro i odpowiada za 15 proc. unijnego eksportu produktów spożywczych i napojów. Lista chroniona zawiera 3300 produktów wytwarzanych w państwach członkowskich i 1250 poza terytorium UE.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: Komisja Europejska | kiełbasa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »