Na rynku tanieje pszenica

W skupie od miesiąca systematycznie spada cena skupu pszenicy, natomiast ceny pozostałych zbóż ulegają znacznym wahaniom. Ponadto na rynku widać zahamowanie spadku cen skupu trzody chlewnej - wynika z najnowszych danych resortu rolnictwa.

W skupie od miesiąca systematycznie spada  cena skupu pszenicy, natomiast ceny pozostałych zbóż ulegają  znacznym wahaniom. Ponadto na rynku widać zahamowanie spadku cen  skupu trzody chlewnej - wynika z najnowszych danych resortu  rolnictwa.

Według danych MRiRW w pierwszym tygodniu listopada w skupie staniała pszenica i żyto, a zdrożał jęczmień i kukurydza. W ciągu tygodnia pszenica potaniała o 1 proc. i w dniach 05-11.11. br. średnio w kraju płacono za nią 812 zł/t. Ziarno to było o 4 proc. tańsze niż miesiąc wcześniej, ale o 43 proc. droższe niż przed rokiem.

Za żyto konsumpcyjne dostawcy otrzymywali przeciętnie 711 zł/t, tj. o 4,4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była o prawie 4 proc. niższa niż przed miesiącem, ale o 33,5 proc. wyższa niż przed rokiem.

Reklama

W dniach 05-11.11. br. cena kukurydzy ukształtowała się na poziomie 709 zł/t, tj. o 1 proc. wyższym niż w poprzednim tygodniu. Była ona o ok. 10 proc. niższa niż przed miesiącem, ale o ok. 32 proc. wyższa niż rok wcześniej.

Eksperci zaobserwowali wzrost cen pszenicy na targowiskach, przy jednoczesnym spadku cen żyta. Na rynku jest duża podaż zbóż na giełdach towarowych, natomiast transakcji niewiele.

Od 12 listopada br. Agencja Rezerw Materiałowych obniżyła cenę sprzedaży pszenicy wystawianej na WGT z 840 zł/t do 820 zł/t, lecz nadal brak jest zainteresowania jej zakupem.

Na giełdach europejskich widać wahania cen pszenicy przy dalszym spadku cen jęczmienia i kukurydzy.

Uruchomiony przez KE pod koniec października br. mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do zahamowania spadku cen żywca wieprzowego. Według danych MRiR w dniach 05-11.11.07 r. ceny skupu trzody chlewnej utrzymały się na poziomie z poprzedniego tygodnia, tj. 3,35 zł/kg. Były one o 10,5 proc. niższe niż przed miesiącem oraz o ponad 4 proc. niższe niż przed rokiem.

W analizowanym okresie za bydło płacono w skupie 3,89 zł/kg, tj. o 0,4 proc. mniej niż przed tygodniem. Także w odniesieniu do cen sprzed miesiąca i roku bydło było tańsze odpowiednio: o 5 proc. i o ponad 4 proc.

Nadal powoli rosną ceny skupu drobiu. W dniach 05-11.11.br. za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali średnio 3,22 zł/kg wobec 3,21 zł/kg przed tygodniem. W ciągu miesiąca i roku ich ceny wzrosły odpowiednio o prawie 1 proc. i o 33,5 proc.. Za indyki płacono 4,92 zł/kg, tj. o 0,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem oraz o ok. 21 proc. więcej niż rok wcześniej.

Eksperci odnotowali niższe ceny zbytu półtusz wieprzowych i tuszek drobiowych, w zbycie podrożały natomiast ćwierćtusze wołowe kompensowane.

Utrzymuje się obniżka targowiskowych cen prosiąt, zahamowanie spadku cen trzody chlewnej na rynku UE, nieznacznie niższa referencyjna cena młodego bydła rzeźnego na rynku unijnym. ARR kontynuuje przyjmowanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Według Ministerstwa Rolnictwa nadal tanieje masło w blokach, wzrosły ceny zbytu masła konfekcjonowanego. Natomiast ponownie obniżyły się ceny zbytu mleka odtłuszczonego w proszku.

W UE odnotowano obniżkę cen masła na rynku niemieckim i holenderskim oraz widać dalszy spadek cen mleka w proszku na rynku wewnętrznym UE.

Na rynku międzynarodowym (baza FOB - porty Europy Zachodniej) ceny masła są stabilne, a ceny mleka w proszku (odtłuszczonego i pełnego) spadają.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: pszenica | tańce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »