Nareszcie spadek światowych cen żywności
Ceny żywności na świecie zaczynają spadać. W październiku były niższe niż miesiąc wcześniej. Tak wynika z indeksu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Analityk banku Credit Agricole Jakub Olipra informuje, że w październiku indeks cen organizacji spadł o 1,2 procent.
Indeks cen żywności FAO obniżył się w październiku do 176,4 pkt. wobec 178,6 pkt. we wrześniu (-1,2%). Spadek indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z niższych cen 4 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (-4,2% m/m), oleju roślinnego (-1,1% m/m), mięsa (-0,9% m/m) oraz cukru (-0,7% m/m).
Przeciwny efekt miał wzrost składowej dla cen zbóż (+0,6% m/m). Światowe ceny żywności zwiększyły się w październiku w ujęciu rocznym o 2,4% wobec wzrostu o 4,5% we wrześniu. Jest to tym samym trzeci z rzędu spadek ich rocznej dynamiki.
W kierunku jej obniżenia oddziałują efekty wysokiej bazy sprzed roku widoczne szczególnie w przypadku produktów mlecznych.
W naszej ocenie w kolejnych miesiącach światowe ceny żywności będą się utrzymywać w trendzie spadkowym, a na początku 2018 r. ich roczna dynamika przyjmie ujemną wartość.
W październiku drożały tylko zboża. Pozostałe główne produkty traciły na wartości. W tej grupie, jak przypomina analityk, jest cukier, mięso, olej roślinny czy produkty mleczne. Według analityka podobnie będzie w najbliższych miesiącach.
Można już zaobserwować spadek cen masła. W ujęciu rocznym ceny żywności wciąż rosną, choć, jak dodaje Jakub Olipra, coraz wolniej. Jego zdaniem, na przełomie tego i przyszłego roku ceny zaczną spadać nie tylko w ujęciu miesięcznym, ale także rocznym.
Pod koniec października Główny Urząd Statystyczny podał wstępny szacunek wzrostu cen za ten miesiąc. Wynika z niego, że inflacja w październiku w ujęciu rocznym wyniosła 2,1 procent. Szczegółowe informacje na ten temat wraz ze zmianą cen żywności w Polsce będą dostępne 13 listopada. Z kolei 21 listopada GUS ma przedstawić informację na temat cen produktów rolnych w październiku.