Polskie jabłka podbiły świat

Ostatni sezon był rekordowy pod względem eksportu polskich jabłek. Sprzedaliśmy ich za granicę ponad milion ton - informuje "Gazeta Polska Codziennie".

- Polskie jabłka są smaczniejsze, bo jest u nas dobry klimat dla ich uprawy. Są bardziej soczyste niż te z Włoch czy Hiszpanii. Poza tym zapewniamy wysoką jakość, odpowiedni sposób pakowania i możliwość dostarczania dużych partii - tłumaczy Marcin Stasiak, dyrektor handlowy firmy Sun-Sad.

Dodaje, że sukces zbudowany jest na tradycjach, ale niemały wpływ miał też zastrzyk finansowy, jaki polskie sadownictwo dostało z Unii Europejskiej. Dzięki niemu grupy producenckie stworzyły nowoczesną bazę i powstały duże firmy, które mogą sprostać wielkim zamówieniom.

Reklama

"Obecnie możemy konkurować ze wszystkimi. We Francji czy Włoszech produkcja spada, a w Polsce powstają wciąż kolejne, bardzo nowoczesne sady i coraz większe gospodarstwa, prowadzone przez profesjonalistów z dużą wiedzą" - dodaje Stasiak.

Wartość naszego eksportu jabłek w ostatnim sezonie sięgnęła 1,4 mld zł. Aż dwie drzecie całego eksportu trafiło do Rosji. Sadownicy szukają nowych rynków zbytu w Europie, Afryce czy w Chinach.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: "Gazeta Polska" | świat | Polskie | polskie jabłka | eksport | rolnictwo | jabłka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »