Prognoza dla rynku żywca wieprzowego na 2001
Według niezależnych ekspertów, powołanych przez Agencję Rynku Rolnego, ceny żywca wieprzowego wzrosną w połowie 2001 roku do 4,10-4,40 zł za kg z 3,84 zł/kg w listopadzie 2000 roku.
W marcu 2001 roku kilogram żywca wieprzowego może kosztować 3,90-
4,10 zł.
Zdaniem ekspertów wpływ na takie kształtowanie się cen będzie
miał spadek pogłowia trzody chlewnej. Według danych GUS w końcu
lipca 2000 roku jej pogłowie wyniosło 17,1 mln sztuk, czyli było
niższe o około 8 proc., niż w analogicznym okresie 1999 roku.
Zmniejszenie liczebności stada trzody chlewnej odnotowano we
wszystkich grupach. Największy spadek - o około 11 proc. -
wystąpił w grupie trzody przeznaczonej na chów, w wadze nie
mniejszej niż 50 kg, w tym loch prośnych - o około 10 proc.
Eksperci ARR oceniają, że w pierwszym półroczu 2001 stabilizuje
się lub nieznacznie spadnie pogłowie trzody chlewnej. Ich zdaniem
od stycznia do czerwca 2001 roku produkcja wieprzowiny będzie o
około 12 proc. mniejsza niż w analogicznym okresie 2000 roku, co
spowoduje wzrost cen skupu trzody chlewnej w pierwszym półroczu
2001.
Od sierpnia do października 2000 roku, przy wysokich cenach skupu
trzody, relacja cen żywca wieprzowego do cen zestawu pasz była
korzystna dla producentów trzody. Dotychczas nie spowodowała
jednak istotnego wzrostu zainteresowania rolników tym kierunkiem
produkcji.
Wzrost cen skupu trzody chlewnej od marca 2000 roku pociągnął za
sobą także wzrost cen detalicznych mięsa i jego przetworów,
chociaż był on mniejszy niż wzrost cen żywca wieprzowego w skupie.
Wysoka wrażliwość popytu konsumpcyjnego na wzrost cen spowodowała
spadek spożycia mięsa wieprzowego o 7,5 proc. (według budżetów
domowych). Spożycie przetworów w pierwszym półroczu 2000 utrzymało
się na poziomie zbliżonym do odnotowanego w podobnym okresie 1999
roku.
Dalszy wzrost cen skupu trzody chlewnej w trzecim kwartale 2000
roku spowodował wzrost cen detalicznych wieprzowiny. W listopadzie
2000 roku ceny detaliczne wieprzowiny były o 14,5 proc. wyższe niż
w listopadzie 1999 roku. Eksperci oceniają, że w pierwszym
półroczu 2001 może nastąpić dalsze ograniczenie spożycia
wieprzowiny.
W ocenie ekspertów ARR pierwsze półrocze 2001, a szczególnie
pierwszy kwartał, rynek wieprzowiny może kształtować się pod
wpływem nadwyżki podaży nad popytem.
Niewykluczone, że aby ustabilizować ceny, Agencja będzie musiała
wykupić około 20-30 tys. ton półtusz.