Prognoza dla rynku żywca wieprzowego na 2001

Według niezależnych ekspertów, powołanych przez Agencję Rynku Rolnego, ceny żywca wieprzowego wzrosną w połowie 2001 roku do 4,10-4,40 zł za kg z 3,84 zł/kg w listopadzie 2000 roku.

Według niezależnych ekspertów, powołanych
przez Agencję Rynku Rolnego, ceny żywca wieprzowego wzrosną w
połowie 2001 roku do 4,10-4,40 zł za kg z 3,84 zł/kg w listopadzie
2000 roku.

W marcu 2001 roku kilogram żywca wieprzowego może kosztować 3,90-

4,10 zł.

Zdaniem ekspertów wpływ na takie kształtowanie się cen będzie

miał spadek pogłowia trzody chlewnej. Według danych GUS w końcu

lipca 2000 roku jej pogłowie wyniosło 17,1 mln sztuk, czyli było

niższe o około 8 proc., niż w analogicznym okresie 1999 roku.

Zmniejszenie liczebności stada trzody chlewnej odnotowano we

wszystkich grupach. Największy spadek - o około 11 proc. -

wystąpił w grupie trzody przeznaczonej na chów, w wadze nie

Reklama

mniejszej niż 50 kg, w tym loch prośnych - o około 10 proc.

Eksperci ARR oceniają, że w pierwszym półroczu 2001 stabilizuje

się lub nieznacznie spadnie pogłowie trzody chlewnej. Ich zdaniem

od stycznia do czerwca 2001 roku produkcja wieprzowiny będzie o

około 12 proc. mniejsza niż w analogicznym okresie 2000 roku, co

spowoduje wzrost cen skupu trzody chlewnej w pierwszym półroczu

2001.

Od sierpnia do października 2000 roku, przy wysokich cenach skupu

trzody, relacja cen żywca wieprzowego do cen zestawu pasz była

korzystna dla producentów trzody. Dotychczas nie spowodowała

jednak istotnego wzrostu zainteresowania rolników tym kierunkiem

produkcji.

Wzrost cen skupu trzody chlewnej od marca 2000 roku pociągnął za

sobą także wzrost cen detalicznych mięsa i jego przetworów,

chociaż był on mniejszy niż wzrost cen żywca wieprzowego w skupie.

Wysoka wrażliwość popytu konsumpcyjnego na wzrost cen spowodowała

spadek spożycia mięsa wieprzowego o 7,5 proc. (według budżetów

domowych). Spożycie przetworów w pierwszym półroczu 2000 utrzymało

się na poziomie zbliżonym do odnotowanego w podobnym okresie 1999

roku.

Dalszy wzrost cen skupu trzody chlewnej w trzecim kwartale 2000

roku spowodował wzrost cen detalicznych wieprzowiny. W listopadzie

2000 roku ceny detaliczne wieprzowiny były o 14,5 proc. wyższe niż

w listopadzie 1999 roku. Eksperci oceniają, że w pierwszym

półroczu 2001 może nastąpić dalsze ograniczenie spożycia

wieprzowiny.

W ocenie ekspertów ARR pierwsze półrocze 2001, a szczególnie

pierwszy kwartał, rynek wieprzowiny może kształtować się pod

wpływem nadwyżki podaży nad popytem.

Niewykluczone, że aby ustabilizować ceny, Agencja będzie musiała

wykupić około 20-30 tys. ton półtusz.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Żywiec
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »