Światowe ceny żywności najniższe od lipca 2016 r.

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się we wrześniu do 165,4 pkt. wobec 167,7 pkt. w sierpniu (-1,4% m/m) i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od lipca 2016 r.

Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen 4 z 5 jego składowych: zbóż (-2,8% m/m), produktów mlecznych (-2,4% m/m), oleju roślinnego (-2,3% m/m) oraz mięsa (-0,1% m/m). Przeciwny efekt miał wzrost cen cukru (+2,6% m/m). W ujęciu rocznym ceny żywności obniżyły się we wrześniu o 7,4% wobec spadku o 5,4% w sierpniu.

W strukturze danych na szczególna uwagę zasługuje spadek składowej dla cen zbóż. W znacznym stopniu odzwierciedla on korektę cen zbóż do jakiej doszło we wrześniu na najważniejszych giełdach surowcowych. Czynnikiem stabilizującym ceny zbóż są bowiem zgromadzone w poprzednich latach ich znaczące światowe zapasy.

Reklama

W kolejnych miesiącach oczekujemy, że światowego ceny żywności kształtować się będą w łagodnym trendzie spadkowym, czemu sprzyjać będą prognozowane przez nas niższe ceny produktów mlecznych, oleju roślinnego oraz mięsa. Przeciwny efekt będą miały wyższe ceny cukru.

Jakub Olipra

Ekonomista

Credit Agricole Bank Polska S.A.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ceny żywności | rynek towarowy | inflacja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »