Zmiany w znakowaniu żywności - znak "Produkt polski"

Producenci, którzy obecnie posługują się znakiem "Produkt polski", mają czas do końca roku na dostosowanie się do nowych przepisów regulujących zasady znakowania produktów spożywczych tym znakiem. Zmiany w tym zakresie, zgodne z przepisami unijnymi, weszły w życie z początkiem tego roku.

Czy trzeba oznaczać produkty?

Oznakowanie artykułu rolno-spożywczego zawiera informacje istotne z punktu widzenia jego jakości handlowej, w szczególności:

  • nazwę, pod którą artykuł rolno-spożywczy jest wprowadzany do obrotu,
     
  • inne dane umożliwiające identyfikację artykułu rolno-spożywczego oraz odróżnienie go od innych takich artykułów.

Artykuły rolno-spożywcze wprowadzane do obrotu znakuje się ponadto widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej, umożliwiającym identyfikację artykułu rolno-spożywczego z danej partii produkcyjnej. Taki kod nadawany jest przez producenta.

Reklama

Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych podyktowana była potrzebą wprowadzenia nowych regulacji dotyczących dobrowolnego znakowania środków spożywczych informacją "Produkt polski" wraz z określeniem dodatkowo wzoru znaku graficznego możliwego do zastosowania przy wskazywaniu takiej informacji. Przepisy sprzed nowelizacji nie regulowały zagadnienia znakowania środków spożywczych informacją o kraju pochodzenia.

Ogólne przepisy dotyczące wskazywania kraju pochodzenia zostały określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zgodnie z art. 26 ust. 2 tego rozporządzenia zamieszczenie w oznakowaniu informacji dotyczących źródła lub miejsca pochodzenia gotowego produktu (środka spożywczego) jest obowiązkowe jedynie w przypadku, gdy brak takiej informacji mógłby w istotnym stopniu wprowadzać w błąd konsumenta co do prawdziwego źródła pochodzenia.

Przykładowo gdy opakowanie i sposób prezentacji sugeruje inne pochodzenie produktu (np. poprzez zastosowanie w nazwie produktu nazwy kraju, rysunku przedstawiającego flagę, wizerunku budynku charakterystycznego dla danego kraju) niż jest w rzeczywistości.

Możliwość znakowania produktów znakiem "Produkt polski" (na zasadzie dobrowolności) ma umożliwić zainteresowanym konsumentom wyszukiwanie produktów wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców. Z badań przeprowadzonych w lipcu 2012 r. przez Europejską Organizację Konsumentów (BEUC) w Polsce wynika, że dla 66% z badanych pochodzenie stanowi przy zakupie żywności istotny czynnik. Fakt ten ma największe znaczenie przy wyborze mięsa (88%).

W związku z tym nowe przepisy wprowadziły możliwość stosowania przez przedsiębiorców wprowadzających żywność do obrotu dobrowolnego oznakowania - "Produkt polski", które może zostać (ale nie musi) przedstawione alternatywnie w formie graficznej. Wzór znaku graficznego zawierającego informację "Produkt polski" określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w tej sprawie (Dz. U. z 2016 r. poz. 2148).

Kiedy można stosować znak "Produkt polski"?

Nowy art. 7b ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych określa kryteria, jakie należy spełnić, aby produkt mógł zostać oznakowany informacją "Produkt polski". Przy czym inne kryteria dotyczą produktów nieprzetworzonych, a inne tych, które uległy przetworzeniu. Aby artykuł rolno-spożywczy nieprzetworzony mógł zostać oznakowany informacją "Produkt polski":

  • musi być produktem, który nie podlegał przetwarzaniu, natomiast mógł zostać rozdzielony, podzielony na części, przecięty, pokrojony, pozbawiony kości, rozdrobniony, wygarbowany, skruszony, nacięty, wyczyszczony, przycięty, pozbawiony łusek, zmielony, schłodzony, zamrożony, głęboko zamrożony lub rozmrożony,
     
  • jego produkcja, uprawa lub hodowla, w tym zbiory, dojenie w przypadku krów, owiec i kóz odbyły się na terytorium Polski, a w przypadku:
     
    • mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych na terytorium RP oraz których chów i ubój odbył się również na terytorium Polski,
       
    • innych niż mięso produktów pochodzenia zwierzęcego - jeżeli zostały pozyskane od zwierząt, których chów odbywa się na terytorium Polski.

Znak graficzny "Produkt polski"

Produkt polski

Art. 7b ust. 2 wspomnianej ustawy określa kryteria dotyczące produktów przetworzonych, tj. uzyskanych w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych. Te produkty, aby mogły być znakowane znakiem "Produkt polski", muszą spełniać następujące kryteria:

  • ich przetworzenie odbyło się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
     
  • wszystkie ich składniki w postaci produktów nieprzetworzonych spełniają wymagania dotyczące produktów nieprzetworzonych lub zostały wyprodukowane na terytorium Polski wyłącznie ze składników spełniających wymagania określone dla tych produktów,
     
  • inne niż nieprzetworzone składniki nie mogą przekraczać 25% łącznej masy wszystkich składników w chwili ich użycia do wyprodukowania tego produktu (z wyłączeniem użytej wody) oraz składników tych nie można zastąpić takimi samymi składnikami, które zostały wyprodukowane na terytorium Polski.

Przepisy unijne określają katalog produktów, w przypadku których podawanie kraju pochodzenia jest obowiązkowe (patrz ramka). Dodatkowe umieszczenie informacji "Produkt polski" w przypadku tych produktów nie będzie sprzeczne z wymaganiami UE w zakresie znakowania żywności.

W celu ujednolicenia przekazu informacji trafiających do konsumentów i zapobieżenia ich dezorientacji został przewidziany jednoroczny okres przejściowy na obrót środkami spożywczymi, które w oznakowaniu mają umieszczony znak graficzny zawierający informację "Produkt polski" niezgodny z obecnie obowiązującym wzorem. Skutki nieprzestrzegania przepisów dotyczących jakości handlowej, w tym oznakowania artykułów rolno-spożywczych, zawiera rozdział 5 omawianej ustawy, określający przepisy karne i kary pieniężne.

Rodzaje produktów, dla których trzeba określać kraj pochodzenia

» świeże owoce i warzywa,
» wołowina i cielęcina (konieczność podawania kraju urodzenia, chowu, uboju i rozbioru),
» ryby i owoce morza,
» miód,
» wino (kraj, w którym wyprodukowane są winogrona),
» oliwa z oliwek,
» jaja (nadruk symbolu literowego kraju pochodzenia),
» drób importowany spoza UE,
» surowe, pakowane mięsa ze świń, kóz, owiec i drobiu (kaczki, gęsi, kury, indyki).

Podstawa prawna

Ustawa z dnia 21.12.2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604 ze zm.)


autor: Marta Stefanowicz - Wasilewska
Gazeta Podatkowa nr 19 (1373) z dnia 2017-03-06

GOFIN podpowiada

Pobierz: program PIT 2016

Myślę, że trzeba dołożyć do tego oznaczenia i standaryzację i systemy gwarantowanej jakości żywności, które niosą za sobą pewność i powtarzalność produktu - mówi w rozmowie z MarketNews24 Wiesław Różański prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Więcej w materiale wideo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »