Za wiele warzyw i owoców płacimy mniej
Za wiele warzyw i owoców płacimy mniej niż w ubiegłym roku o tej samej porze - wynika z danych rynku rolno-spożywczego w podwarszawskich Broniszach.
W dalszym ciągu tanieją ziemniaki, niższe są także ceny kapusty i cebuli. Znacznie mniej niż przed rokiem - o 40 procent - kosztuje fasolka szparagowa. W Broniszach w hurcie trzeba za kilogram zapłacić 2 złote 90 groszy. Nieznacznie droższa jest fasolka pochodząca z upraw szklarniowych.
Taniej także kosztuje papryka zielona. Drożeją za to ogórki gruntowe.
Rekordowo zapowiadają się zbiory owoców - między innymi jabłek - prawie 3 miliony 200 tysięcy ton, czyli 3 procent więcej niż przed rokiem.
Te duże zbiory wpływają na ceny, oprócz jabłek znacznie tańsze niż przed rokiem są też gruszki i śliwki.Dużo jest orzechów włoskich i laskowych i są tanie, kilogram kosztuje 5-6 złotych.
Podobnie, jak i w poprzednim miesiącu, jesienne maliny są dość drogie - za kilogram trzeba płacić 16 złotych. Rok temu były o 4 złote tańsze.