ELEKTROTI (ELT): Informacja o otwarciu sprawozdania finansowego za rok 2017 spółki MAWILUX S.A. z Grupy Kapitałowej - raport 6

Raport bieżący nr 6/2018

Zarząd ELEKTROTIM S.A. informuje, iż działając na podstawie art. 54 ust. 1 Ustawy z dnia 29 września 1994r. o rachunkowości, podjął w dniu 13.04.2018r. decyzję o otwarciu sprawozdania finansowego spółki MAWILUX S.A. sporządzonego za rok 2017. MAWILUX S.A. to podmiot, który wg stanu na dzień 31.12.2017r. był spółką z Grupy Kapitałowej ELEKTROTIM.

Spółka MAWILUX S.A. z dniem 28.02.2018r. została połączona z ELEKTROTIM S.A. na podstawie art. 492 § 1 pkt 1) w związku z art. 516 § 6 Kodeksu spółek handlowych przez przeniesienie całego majątku MAWILUX S.A. (spółka przejmowana) na ELEKTROTIM S.A. (spółka przejmująca), o czym Spółka ELEKTROTIM S.A. informowała raportem bieżącym nr 5/2018 z dnia 28.02.2018r.

Od dnia 01.03.2018r. działalność MAWILUX S.A. jest kontynuowana w ELEKTROTIM S.A. poprzez nowopowstałe centrum zysków: zakład systemów lotniskowych. Po przeprowadzonych zmianach organizacyjnych trwa audyt wewnętrzny. Do dnia 13.04.2018r. dokonano audytu wszystkich kluczowych projektów. W wyniku audytu zdiagnozowano stany wymagające wyjaśnienia.

Zgodnie z art. 54 ust. 1 Ustawy o rachunkowości Zarząd ELEKTROTIM S.A., ze względu na informacje o zdarzeniach, które istotnie wpływają na wynik finansowy MAWILUX S.A. za rok 2017, podjął decyzję o otwarciu i skorygowaniu sprawozdania finansowego MAWILUX S.A. za rok 2017.

Spółka ELEKTROTIM S.A. bierze pod uwagę ryzyko, że zgodnie z MSR 36, test na utratę wartości aktywów wykaże konieczność dokonania odpisu aktualizującego wartość akcji spółki MAWILUX S.A. oraz wartość firmy MAWILUX S.A. na dzień 31.12.2017r.

Powyższe może mieć wpływ na jednostkowe wyniki finansowe ELEKTROTIM S.A. oraz skonsolidowane wyniki Grupy Kapitałowej ELEKTROTIM za rok 2017.

2018-04-13Andrzej DiakunPrezes Zarządu
2018-04-13Sławomir CieślaCzłonek Zarządu