Konsolidacja polskiego sektora piekarniczego

28 czerwca br. podczas konferencji prasowej, która odbyła się w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania w Warszawie, rozpoczął działalność Instytut Integracji i Rozwoju Polskich Producentów Pieczywa "Polskie Pieczywo".

28 czerwca br. podczas konferencji prasowej, która odbyła się w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania w Warszawie, rozpoczął działalność Instytut Integracji i Rozwoju Polskich Producentów Pieczywa "Polskie Pieczywo".

Fundacja została powołana w odpowiedzi na wyniki przeprowadzonych przez Zespół Badawczy "Integracja" Uniwersytetu Szczecińskiego badań i ma na celu integrowanie środowiska piekarniczego.

- W ciągu ostatnich dwu lat przeprowadziliśmy szereg badań mających na celu określenie kondycji polskiej branży piekarniczej, powiedział Alberto Lozano Platonoff, lider Zespołu Badawczego "Integracja", Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Szczecińskiego. - Najważniejszymi problemami, z którymi borykają się firmy branży piekarniczej są bardzo szeroko rozwinięta szara strefa oraz brak prawidłowej współpracy wewnątrz branżowej. Dlatego też postanowiliśmy powołać organizację, która miałaby skupiać przedsiębiorstwa piekarnicze z terenu całej Polski oraz inne osoby zajmujące się sektorem piekarniczym - dodał.

Reklama

Przeprowadzone badania ujawniły, oprócz patologii szarej strefy (stanowi ona około 30 proc. rynku, tj. ponad 2 mld zł) i dotychczasowego braku właściwej współpracy wewnątrz branżowej, brak partnerskich relacji z sieciami dyskontów i hipermarketami oraz postępujący spadek konsumpcji pieczywa.

W ostatnich latach pojawiły się niepokojące tendencje na rynku piekarniczym: nastąpił spadek przychodów branży piekarniczej o 8,5 proc. oraz spadek pozycji pieczywa wśród ogółu produktów spożywczych. Zjawiska te wskazują m.in. na rozpoczynające się zmiany nawyków konsumentów, które wspierane są przez producentów jego substytutów.

Instytut "Polskie Pieczywo" jest organizacją, która skupia przedsiębiorstwa piekarnicze z terenu całej Polski, przedstawicieli środowiska naukowego oraz inne osoby zajmujące się branżą piekarniczą. Prowadzi działalność na rzecz rozwoju, integracji oraz stałego wzrostu jakości pieczywa,jak i również na rzecz przestrzegania zasad uczciwej konkurencji w branży piekarniczej.

Brief.pl
Dowiedz się więcej na temat: Polskie | konsolidacja | instytut | pieczywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »