Nowość w Europie - dania z owadów w supermarketach

Sieć supermarketów Coop poinformowała, że od 21 sierpnia wprowadzi w sklepach w Szwajcarii sprzedaż dań z owadów. Szwajcarskie służby bezpieczeństwa żywności podały, że to pierwszy kraj w Europie, w którym żywność z owadów dopuszczono do obrotu.

Jak poinformował belgijski dziennik "Le Soir", na sklepowych półkach pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, ryżu i warzyw, oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka.

Stało się to możliwe, dzięki wejściu w życie w maju ustawy, która dopuściła do sprzedaży w celach spożywczych trzy kategorie owadów: świerszcze, szarańczę wędrowną i mącznika młynarka, które wcześniej były przeznaczone tylko do karmienia zwierząt.

Pierwsze owady używane do produkcji żywości i pochodzące z lokalnych hodowli spodziewane są w Szwajcarii jesienią. Do tego czasu owady będą pochodziły z importu; szwajcarskie prawo nakłada surowe warunki bezpieczeństwa żywności w tym zakresie. Sieć supermarketów Coop nie podała, z jakiego kraju będzie sprowadzać owady do jedzenia.

Reklama
PAP
Dowiedz się więcej na temat: Szwajcaria | owady
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »