BAHOLDING (BAH): Stanowisko Zarządu Marvipol S.A. dotyczące projektów uchwał na Zwyczajne Walne Zgromadzenie zgłoszonych przez Akcjonariusza. - raport 44

Raport bieżący nr 44/2017

Podstawa Prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
Zarząd spółki Marvipol S.A. z siedzibą w Warszawie [Emitent], nawiązując do treści Raportu bieżącego nr 43/2017 opublikowanego przez Emitenta w dn. 13 czerwca 2017 r., dotyczącego pisma akcjonariusza posiadającego co najmniej 1/20 kapitału zakładowego Emitenta, zawierającego zgłoszenie projektów uchwał dotyczących spraw wprowadzonych do porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Marvipol S.A. zwołanego na dzień 30 czerwca 2017 r. na godz. 14:00 [Zgłoszenie], przedstawia swoje stanowisko dotyczące projektów uchwał zaproponowanych w Zgłoszeniu.

Zarząd Emitenta informuje, że w jego ocenie sytuacja finansowa Grupy Kapitałowej Emitenta umożliwia wypłatę dywidendy w wyrażonej w uzasadnieniu projektów uchwał objętych Zgłoszeniem kwocie równej dwukrotności proponowanej przez Zarząd Emitenta dywidendy, tj. w wysokości 34.072.518,64 (trzydzieści cztery miliony siedemdziesiąt dwa tysiące pięćset osiemnaście 64/100) PLN. Powyższa informacja nie stanowi jednakże rekomendacji Zarządu Emitenta co do wypłaty dywidendy w ww. wysokości.

Wydanie pozytywnej rekomendacji przez Zarząd Emitenta co do wypłaty dywidendy w wysokości 34.072.518,64 (trzydzieści cztery miliony siedemdziesiąt dwa tysiące pięćset osiemnaście 64/100) PLN uzależnione jest min. od spełnienia się następujących przesłanek:

- zgody banku kredytującego na wypłatę na rzecz Emitenta przez British Automotive Polska S.A. – spółkę zależną Emitenta [BAP] całego zysku za 2016 rok, w związku z zobowiązaniami BAP zawartymi w umowach kredytowych nr 02/469/13/Z/VU oraz nr 02/082/15/Z/IN [Umowy Kredytowe];

- zmiany warunków emisji obligacji serii S Emitenta [WEO serii S] w zakresie kowenantu dotyczącego wysokości dywidendy, której wypłata w danym roku kalendarzowym jest dozwolona lub podjęcia przez zgromadzenie obligatariuszy serii S uchwały w przedmiocie zgody na wypłatę dywidendy za 2016 rok w ww. wysokości;

- zmiany warunków emisji obligacji serii R Emitenta [WEO serii R] w zakresie kowenantu dotyczącego wysokości dywidendy, której wypłata w danym roku kalendarzowym jest dozwolona lub zatwierdzenia przez wszystkich obligatariuszy serii R wypłaty dywidendy za 2016 rok w ww. wysokości [Umowy Kredytowe, WEO serii S oraz WEO serii R dalej łącznie jako Dokumenty Finansowe].

Zarząd Emitenta informuje, iż w przypadku spełnienia się łącznie wszystkich ww. przesłanek przed terminem Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Marvipol S.A., ewentualna pozytywna rekomendacja co do wypłaty dywidendy w wysokości 34.072.518,64 (trzydzieści cztery miliony siedemdziesiąt dwa tysiące pięćset osiemnaście 64/100) PLN będzie zakładała jej wypłatę w dwóch transzach.

Projekty uchwał uwzględniające powyższe stanowią załącznik do niniejszego raportu.

Jednocześnie Zarząd Emitenta zwraca uwagę, że w przypadku niespełnienia wskazanych powyżej przesłanek, podjęcie przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Marvipol S.A. uchwał w przedmiocie wypłaty dywidendy w wysokości wyższej niż uprzednio zarekomendowana przez Zarząd Emitenta, tj. wyższej niż 17.036.259,32 PLN (siedemnaście milionów trzydzieści sześć tysięcy dwieście pięćdziesiąt dziewięć 32/100 złotych), stanowić będzie naruszenie zobowiązań Emitenta lub BAP wynikających z Dokumentów Finansowych, co może skutkować uprawnieniem wierzycieli z Dokumentów Finansowych do postawienia długu w stan wymagalności,

a w konsekwencji niekorzystnie wpłynąć na sytuację finansową Grupy Kapitałowej Emitenta.

2017-06-21Katarzyna TwarowskaPełnomocnik

Archiwum.zip