BIOMEDLUB (BML): Zawarcie umowy w przedmiocie sprzedaży nieruchomości wchodzącej w skład nieoperacyjnego majątku trwałego - raport 20

Raport bieżący nr 20/2017

Zarząd "BIOMED-LUBLIN” Wytwórnia Surowic i Szczepionek S.A. ("Spółka”, "Emitent”) informuje, iż w dniu 13 kwietnia 2017 zawarta została umowa sprzedaży nieruchomości należącej do Spółki w postaci lokalu biurowego przy ul. Skłodowskiej 36 w Lublinie ("Nieruchomość”).

O podjęciu uchwały Rady Nadzorczej w przedmiocie wyrażenia zgody na sprzedaż nieruchomości Spółka informowała raportem bieżącym nr 18/2017 z dnia 4 kwietnia 2017 r.

Nieruchomość została sprzedana za cenę brutto 1 000 002,30 zł, w tym cena netto w wysokości 813 010,00 zł oraz podatek VAT według stawki 23 % w kwocie 186 992,30 zł. Cena sprzedaży Nieruchomości ma zostać zapłacona do dnia 19 kwietnia 2017 r. na rachunek bankowy Banku Millennium SA ("Bank”), celem spłaty części zobowiązań Emitenta wobec tego Banku i uzyskania zgody Banku na zwolnienia przedmiotowej Nieruchomości spod zabezpieczenia.

Wydanie Nieruchomości nabywcy przez Spółkę nastąpić ma do dnia 30 kwietnia 2017 r.

W pozostałym zakresie warunki umowy nie odbiegają od standardowych warunków dla tego typu umów.

Sprzedaż aktywów nieoperacyjnych została przewidziana w planie restrukturyzacyjnym jako jeden ze środków restrukturyzacyjnych służących realizacji zobowiązań układowych wobec wierzycieli Spółki.

Transakcja zbycia Nieruchomości koresponduje z decyzją zarządu o dokonaniu korekty Polityki Rachunkowości w zakresie ujęcia zaktualizowanych wartości nieruchomości uznanych za inwestycyjne, o czym Emitent informował raportem bieżącym nr 19/2017 z dnia 13 kwietnia 2017 r.

Podstawa prawna - art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 (MAR).

2017-04-13Adam SiwekCzłonek Zarządu
2017-04-13Dariusz KucowiczCzłonek Zarządu