AATHOLD (AHL): Zakończenie przeglądu opcji strategicznych - raport 3

Raport bieżący nr 3/2017

Zarząd spółki AAT HOLDING S.A. ("Spółka”) informuje, iż w związku z podjętą w dniu 02 marca 2017 r. uchwałą Zarządu Spółki w sprawie strategii Spółki, zakończeniu uległ proces przeglądu opcji strategicznych, o rozpoczęciu którego Spółka informowała w dniu 14 czerwca 2016 r. raportem bieżącym nr 6/2016. Kluczowe wnioski na dzień podjęcia ww. uchwały, Spółka zamieszcza poniżej.

W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, że spośród wszystkich systemów oferowanych przez Grupę największy potencjał w budowaniu wartości Spółki dla akcjonariuszy związany jest z rozwojem produkcji oraz międzynarodową ekspansją sprzedaży produktów z grupy Systemów Sygnalizacji Pożarowej. Wieloletnie doświadczenie w projektowaniu i produkcji Systemów Sygnalizacji Pożarowej pozwoliło Grupie stworzyć nowoczesną gamę produktów, o najwyższej jakości, zdolnej konkurować we wszystkich obszarach rynku ochrony pożarowej.

Mając powyższe na uwadze po zdobyciu wiodącej pozycji na rynku polskim i sukcesach na wybranych rynkach międzynarodowych, głównym celem Grupy w najbliższych latach będzie skupienie się na budowaniu silnej pozycji marki Polon-Alfa na rynkach zagranicznych, zdolnej do podjęcia skutecznej konkurencji z globalnymi potentatami. Spółka zakłada sukcesywny wzrost udziału produktów z segmentu Systemów Sygnalizacji Pożarowej w strukturze sprzedaży Grupy w najbliższych latach, przy dalszym rozwoju sprzedaży we wszystkich czterech obszarach Elektronicznych Systemów Zabezpieczeń:

- Systemy Sygnalizacji Pożarowej,

- Systemy Telewizji Dozorowej,

- Systemy Sygnalizacji Włamania i Napadu,

- Systemy Kontroli Dostępu.

W tym celu Grupa będzie kontynuować prace badawczo-rozwojowe nad udoskonalaniem

i poszerzaniem oferty produktowej w segmencie Systemów Sygnalizacji Pożarowej. W ramach zakończonego przeglądu opcji podjęto również decyzję o rozbudowie mocy produkcyjnych fabryki w Bydgoszczy, w celu zaspokojenia rosnącego w Polsce i na rynkach zagranicznych popytu na oferowane przez Grupę Systemy Sygnalizacji Pożarowej.

Podjęte kierunki stanowią uzupełnienie dotychczasowej strategii Spółki.

2017-03-02Jacek AntczakWiceprezes Zarządu
2017-03-02Krzysztof BartosiakWiceprezes Zarządu

Dowiedz się więcej na temat: 'Przegląd' | "Przegląd"