RYVU (RVU): Uzyskanie pozwolenia na budowę Centrum Badawczo-Rozwojowego Innowacyjnych Leków Selvita S.A. - raport 18

Raport bieżący nr 18/2018

Zarząd Selvita S.A. z siedzibą w Krakowie ("Spółka") w nawiązaniu do informacji opublikowanej w raporcie bieżącym nr 36/2017 z dnia 15 września 2017 roku dotyczącym zawarcia z Ministerstwem Rozwoju umowy o dofinansowanie projektu budowy Centrum Badawczo-Rozwojowego Innowacyjnych Leków Selvita S.A. ("Centrum B+R”), informuje o powzięciu w dniu 11 kwietnia 2018 roku wiadomości o wydaniu przez Prezydenta Miasta Krakowa decyzji w przedmiocie zatwierdzenia projektu budowalnego i udzieleniu Spółce pozwolenia na budowę Centrum B+R, które zlokalizowane zostanie w Krakowie przy ul. Podole, w pobliżu obecnej siedziby Spółki. Przedmiotowa decyzja uprawomocni się, pod warunkiem braku wniesienia od niej odwołania, po upływie czternastu dni od dnia jej doręczenia stronom postępowania. Niezwłocznie po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę oraz zawarciu umowy z generalnym wykonawcą Spółka planuje rozpocząć realizację przedmiotowej inwestycji.

Planowane Centrum B+R ma fundamentalne znacznie dla realizacji Strategii Rozwoju Grupy Selvita na lata 2017-2021. Zgodnie z jej założeniami Spółka zainwestuje ok. 390 mln zł w działalność badawczo-rozwojową, a na przestrzeni najbliższych 10 lat utworzy do 1000 nowych miejsc pracy. W szczególności Centrum B+R zwiększy potencjał badawczy Spółki w zakresie poszukiwania i rozwoju nowych leków, co przełoży się na portfolio projektów innowacyjnych Spółki, a tym samym powinno pozytywnie wpłynąć na zwiększenie wartości rynkowej Grupy Selvita.

Całkowity koszt budowy i wyposażenia Centrum B+R szacowany jest na ok. 77 mln zł, z czego blisko 34 mln zł będzie pochodzić z pozyskanego przez Spółkę dofinansowania, o którym mowa powyżej. Zakończenie budowy Centrum B+R i uruchomienie pierwszych laboratoriów przewidywane jest na II połowę 2019 roku.

2018-04-12Bogusław SieczkowskiWiceprezes Zarządu
2018-04-12Tomasz NocuńProkurent