ATM (ATM): Odpis aktualizujący z tytułu utraty wartości akcji jednostki stowarzyszonej Linx Telecommunications Holding B.V. - raport 10

Raport bieżący nr 10/2017

Zarząd ATM S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Spółka”, "Emitent”) informuje, że w dniu dzisiejszym podjął decyzję o utworzeniu odpisu aktualizującego z tytułu utraty wartości akcji jednostki stowarzyszonej Linx Telecommunications Holding B.V. (dalej: "Linx”). Ww. decyzja została podjęta na skutek przeprowadzenia testu na utratę tzw. wartości użytkowej udziałów Emitenta w Linx w oparciu o materiały otrzymane od Zarządu Linx (w tym: projekcje finansowe na lata 2017-2018). Test przeprowadzony został na dzień bilansowy 31.12.2016, a efekty zmiany wyceny udziałów Emitenta w Linx ujęte zostaną w sprawozdaniu finansowym ATM S.A. za 2016 rok.

Na podstawie ww. testu oszacowano wartość użytkową udziałów Emitenta w Linx na dzień 31.12.2016 r. na 41,1 mln zł, w związku z czym odpis aktualizujący wyniósł 16,9 mln PLN.

2017-04-11Sylwester Biernacki Prezes Zarządu
2017-04-11Tomasz GalasWiceprezes Zarządu