Prezes Orlenu Daniel Obajtek jednak nie zarobi dwa razy więcej

Zwyczajne Walne Zgromadzenie PKN Orlen nie przyjęło zmian zaproponowanych przez jednego z akcjonariuszy; uważam, że tematu nie ma - zapowiedział premier Mateusz Morawiecki.

"Jeden z akcjonariuszy zaproponował jakieś zmiany w wynagrodzeniach, ale Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy nie przyjęło tych zmian, więc uważam, że tematu nie ma" - powiedział na konferencji prasowej premier, pytany o propozycję zmiany wynagrodzenia prezesa PKN Orlen.

Zwyczajne Walne Zgromadzenie PKN Orlen we wtorek kontynuowało posiedzenie po przerwie, ogłoszonej 26 czerwca. Akcjonariusz PKO BP Bankowy Otwarty Fundusz Emerytalny zgłosił wówczas projekt dot. zmiany uchwały nr 4 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia z 24 stycznia 2017 r. w ust. 2 pkt a) i pkt b). Zgodnie z tą propozycją:

"Kwota miesięcznego wynagrodzenia stałego członków zarządu zostanie określona kwotowo przez Radę Nadzorczą, z zastrzeżeniem, że wynagrodzenie stałe prezesa zarządu zostanie ustalone w przedziale kwotowym mieszczącym się od 15 do 30-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w czwartym kwartale roku poprzedniego, ogłoszonego przez prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, a także wynagrodzenie stałe pozostałych członków zarządu zostanie ustalone w przedziale kwotowym mieszczącym się od 15 do 30-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w czwartym kwartale roku poprzedniego, ogłoszonego przez prezesa Głównego Urzędu Statystycznego".

ZWZ PKN Orlen podczas wtorkowego posiedzenia nie przyjęło tej uchwały.

Rada nadzorcza PKN Orlen w ubiegłym tygodniu stwierdziła w uchwale, że "propozycje dotyczące wysokości wynagrodzenia prezesa i członków zarządu PKN Orlen zawarte w projekcie uchwały znajdują uzasadnienie w kontekście przedstawianych w analizie wysokości wynagrodzeń zarządów spółek publicznych, objętych tym dokumentem".Analizę przygotowała jedna z firm doradczych.

Grupa Orlen jest największym w Polsce producentem i dystrybutorem produktów naftowych i petrochemicznych. Zajmuje się przerobem ropy naftowej na takie produkty jak: benzyny bezołowiowe, olej napędowy, olej opałowy, paliwo lotnicze, tworzywa sztuczne i wyroby petrochemiczne. Prezesem PKN Orlen jest Daniel Obajtek. W zarządzie zasiadają także: Zbigniew Leszczyński, Wiesław Protasewicz, Józef Węgrecki oraz Patrycja Klarecka.

Według danych PKN Orlen Skarb Państwa ma 27,52 proc. akcji, Nationale Nederlanden OFE - 7,01 proc., Aviva OFE - 6,6 proc., a pozostali akcjonariusze, w tym instytucjonalni i indywidualni - 58,87 proc. akcji.

Sprawdź bieżące notowania PKN na stronach BIZNES INTERIA.PL

PAP