MEXPOLSKA (MEX): Stanowisko Rady Nadzorczej Spółki w sprawie podziału zysku netto za rok 2017 - raport 12

Raport bieżący nr 12/2018

Zarząd "Mex Polska” S.A. z siedzibą w Łodzi ("Spółka"), w nawiązaniu do raportu nr 9/2018 informuje, że w dniu 4 czerwca 2018 roku Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwałę w przedmiocie oceny wniosku Zarządu dotyczącego podziału zysku Spółki za rok obrotowy 2017.

Rada Nadzorcza uznała za uzasadniony wniosek Zarządu w sprawie podziału zysku Spółki za rok obrotowy 2017, zgodnie z którym wypracowany przez Spółkę w roku obrotowym 2017 zysk netto w kwocie 1 247 076,69 zł (jeden milion dwieście czterdzieści siedem tysięcy siedemdziesiąt sześć złotych i sześćdziesiąt dziewięć groszy) ma zostać przeznaczony w całości na wypłatę dywidendy.

Rada Nadzorcza pozytywnie zaopiniowała także wniosek Zarządu o przeznaczenie na wypłatę dywidendy kwoty 56 047,43 zł (pięćdziesiąt sześć tysięcy czterdzieści siedem złotych i czterdzieści trzy grosze) z kapitału zapasowego, który powstał z zysków z lat ubiegłych.

Łączna kwota przeznaczona na wypłatę dywidendy stanowi kwotę 1.303.124,12 zł (jeden milion trzysta trzy tysiące sto dwadzieścia cztery zł i dwanaście groszy), co odpowiada kwocie 0,17 zł (siedemnaście groszy) na jedną akcję objętą dywidendą.

W związku z powyższym, Rada Nadzorcza Spółki po zapoznaniu się z wnioskiem Zarządu co do podziału zysku za rok obrotowy 2017, rekomenduje Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Spółki przedstawiony przez Zarząd sposób podziału zysku.

Ponadto Rada Nadzorcza Spółki, zgodnie z wnioskiem Zarządu, rekomenduje, aby ustalić listę akcjonariuszy uprawnionych do wypłaty dywidendy za rok obrotowy 2017 (dzień dywidendy) na dzień 6 lipca 2018 roku, a termin wypłaty dywidendy na 30 września 2018 roku.

2018-06-04PAWEŁ KOWALEWSKIPREZES ZARZĄDU
2018-06-04PIOTR MIKOŁAJCZYKWICEPREZES ZARZĄDU