ACTION (ACT): Stanowisko Zarządu w sprawie planowanego połączenia Spółek z Grupy Kapitałowej ACTION - raport 67

Raport bieżący nr 67/2017

Zarząd ACTION S.A. w restrukturyzacji (Spółka, Emitent), nawiązując do raportu bieżącego nr 54/2017 z dnia 28.07.2017 r. (zawierającego informację o podjęciu decyzji o zamiarze połączenia ACTION S.A. w restrukturyzacji ze spółkami zależnymi), raportu bieżącego nr 55/2017 z dnia 31.07.2017 r. (zawierającego informację o przyjęciu i opublikowaniu Planu Połączenia Emitenta ze spółkami zależnymi) oraz raportu bieżącego 56/2017 z dnia 31.07.2017r. (zawierającego pisemne sprawozdanie Zarządu ACTION S.A. w restrukturyzacji uzasadniające połączenie Spółki ze spółkami zależnymi), niniejszym przedstawia swoje stanowisko wobec mającego nastąpić połączenia ACTION S.A. w restrukturyzacji z ACTINA Sp. z o.o., SFERIS Sp. z o.o., RETAILWORLD Sp. z o.o. oraz GRAM.PL Sp. z o.o.

Zarząd Spółki pozytywnie ocenia planowane połączenie i podtrzymuje dotychczas wyrażane stanowisko (w informacjach i dokumentach wskazanych w ww. raportach bieżących), iż zainicjowany model łączenia stanowić będzie kolejny i niezbędny etap restrukturyzacji Spółki.

Zarząd Emitenta podtrzymuje również stanowisko, iż głównymi celami procesu połączenia spółek będą: a) zwiększenie marży ze sprzedaży poprzez pominięcie w łańcuchu dystrybucyjnym spółek zależnych prowadzących sprzedaż detaliczną, b) rozszerzenie kręgu odbiorców dzięki przejęciu kontrahentów spółek zależnych, c) usprawnienie funkcjonowania w zakresie aktywności prowadzonych przez Spółki zależne objęte zamiarem połączenia, d) uporządkowanie struktury w ramach Grupy Kapitałowej ACTION S.A. w restrukturyzacji e) dalsze obniżenie kosztów jej działalności.

Zwiększenie marż i kręgu odbiorców będzie bezpośrednim skutkiem łączenia, przez wykluczenie ogniw pośrednich. Redukcja kosztów funkcjonowania Grupy Kapitałowej ACTION S.A. w restrukturyzacji w wyniku przedmiotowego połączenia dotyczyć będzie w szczególności kosztów związanych z funkcjonowaniem organów zarządczych, służb finansowo-księgowych oraz systemów obsługi kontrahentów, magazynowania i dostarczania produktów. Wszczęcie i realizacja procedury połączeniowej umożliwi w ocenie Zarządu ACTION S.A. w restrukturyzacji również istotne uproszczenie zarządzania Grupą Kapitałową ACTION S.A., usprawnienie funkcjonowania i ułatwienie sprawowania kontroli w Grupie Kapitałowej ACTION S.A. - w tym zwłaszcza w zakresie: kontroli płynności finansowej, oceny ryzyka, wszelkich wskaźników efektywności oraz zmniejszenia kosztów. Cele te zostaną osiągnięte poprzez powyższe działania w zakresie obniżania kosztów i funkcji, przy jednoczesnym wykorzystaniu efektu synergii – poprzez utrzymanie i wykorzystanie najwartościowszych zasobów z każdej z łączących się Spółek.

Powyższe stanowisko jest zgodne ze stanowiskiem Zarządu przedstawionym w Sprawozdaniu Zarządu Spółki uzasadniającym połączenie z dnia 31 lipca 2017 r.

Szczegółowa podstawa prawna: § 19 ust. 3 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (tekst jedn. Dz. U. z 2014 r., poz. 133).

2017-08-30 Piotr Bieliński Prezes Zarządu
2017-08-30 Edward Wojtysiak Wiceprezes Zarządu