PBG (PBG): Oświadczenie Zarządu w przedmiocie podwyższenia kapitału PBG oraz zmiany Statutu. - raport 6

Raport bieżący nr 6/2018

Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

W nawiązaniu do raportu bieżącego 4/2018, Zarząd PBG S.A. (dalej "Spółka”, "PBG”) informuje, że w dniu 29 stycznia 2018 roku, działając na podstawie art. 441 §2 pkt. 5 oraz art. 452 §3 Kodeksu spółek handlowych oraz § 3 ust. 1 uchwały nr 22 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki PBG S.A. z dnia 22 maja 2015 roku w sprawie obniżenia kapitału zakładowego Spółki z równoczesnym jego podwyższeniem oraz zmiany Statutu Spółki ("Uchwała”) złożył oświadczenie, iż:

1) wszystkie 66.021 (słownie: sześćdziesiąt sześć tysięcy dwadzieścia jeden) Akcji Serii I zostało objętych przez Pana Jerzego Wiśniewskiego, które zostały pokryte wkładem pieniężnym w kwocie 1.320,42 zł (słownie: jeden tysiąc trzysta dwadzieścia 42/100),

2) wkład w wysokości 1.320,42 zł (słownie: jeden tysiąc trzysta dwadzieścia 42/100) na pokrycie 66.021 (słownie: sześćdziesięciu sześciu tysięcy dwudziestu jeden) Akcji Serii I został wniesiony w całości zgodnie z Układem na skutek umownego potrącenia wzajemnych wierzytelności Spółki i Pana Jerzego Wiśniewskiego,

3) dokumenty 66.021 (słownie: sześćdziesięciu sześciu tysięcy dwudziestu jeden) Akcji Serii I zostały wydane w dniu 22 stycznia 2018 roku Panu Jerzemu Wiśniewskiemu na skutek wniesienia pełnego wkładu na ich pokrycie.

Jednocześnie, działając na podstawie art. 441 §2 pkt. 7 w zw. z art. 310 §2 i art. 431 §7 Kodeksu spółek handlowych oraz na podstawie §1 ust. 10 i §2 ust. 12 Uchwały nr 2 Zarząd Spółki oświadczył, iż §9 ust. 1 Statutu Spółki otrzymuje następujące brzmienie:

"1. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 16.086.604,44 zł (szesnaście milionów osiemdziesiąt sześć tysięcy sześćset cztery złote i czterdzieści cztery grosze) i dzieli się na 5.700.000 (pięć milionów siedemset tysięcy) akcji serii A, 1.500.000 (jeden milion pięćset tysięcy) akcji serii B, 3.000.000 (trzy miliony) akcji serii C, 330.000 (trzysta trzydzieści tysięcy) akcji zwykłych serii D, 1.500.000 (jeden milion pięćset tysięcy) akcji serii E, 1.400.000 (jeden milion czterysta tysięcy) akcji serii F, 865.000 (osiemset sześćdziesiąt pięć tysięcy) akcji zwykłych serii G, 777.162.390 (siedemset siedemdziesiąt siedem milionów sto sześćdziesiąt dwa tysiące trzysta dziewięćdziesiąt) akcji serii H oraz 12.872.832 (dwanaście milionów osiemset siedemdziesiąt dwa tysiące osiemset trzydzieści dwa) akcji serii I.”

Podstawa prawna:

§ 38 ust. 1 pkt. 2) rozporządzenia z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (z późniejszymi zmianami)

2018-01-30Magdalena Eckertosoba odpowiedzialna za kontakty z KNFMagdalena Eckert