Strefa dzienna (cz. 6): Armatura w kuchni

Bateria jest nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni. Wybierając ją trzeba zwrócić uwagę na jej możliwości - funkcjonalność trwałość oraz na sposób doprowadzenia instalacji wodociągowej i typ zlewu, przy którym ma zostać zamontowana.

Budowa baterii

Najważniejszym elementem baterii jest głowica. Większość modeli posiada głowice ceramiczne wykonane z twardych, odpornych na ścieranie elementów niewymagających konserwacji. Baterie starszego typu mogą mieć jeszcze tzw. głowice zaworowe, wymagające co jakiś czas wymieniania gumowych uszczelek.

Korpusy baterii wykonane są często z mosiądzu pokrytego warstwą chromu, niklu, stali szlachetnej, złota lub tytanu. Mogą być też lakierowane na różne kolory, aby dopasować baterię do koloru zlewozmywaka. Rodzaj powłoki baterii i jej zdobienie ma znaczący wpływ na je cenę. Rurka, z której wypływa woda to wylewka. Od jej długości i ukształtowania zależy wygoda korzystania z baterii.

Reklama

Wylot wylewki powinien być na tyle wysoko, aby napełnić również głębokie naczynie. Wylewkę można zazwyczaj obracać. Modele baterii różnią się zakresem obrotu wylewki (który dla zlewu dwukomorowego powinien wynosić min. 120 stopni) i jej zasięgiem (od 11 do 27 cm). Producenci oferują też wylewki wyciągane, której końcówkę w formie rączki prysznicowej można wyjąć. Wąż takiej wylewki schowany jest w korpusie baterii.

Na końcu każdej wylewki umieszczone jest sitko - metalowe lub silikonowe - nazywane perlatorem, które łagodzi strumień wypływającej wody.

Rodzaje

Baterie dzielą się na sztorcowe i naścienne. Sztorcowe, inaczej stojące, montuje się na zlewie lub na blacie. Podłącza się je specjalnymi wężykami, które najczęściej dostępne są w komplecie z baterią, podkładkami i śrubami mocującymi. Baterie naścienne mocuje się na ścianie ok. 25-35 cm nad zlewozmywakiem i podłącza bezpośrednio do rur z wodą, które najczęściej są poprowadzone pod tynkiem kuchennej ściany.

Funkcjonalność

Każda bateria musi mieć uchwyt, który umożliwi korzystanie z niej i dostęp do wody. Baterie mogą mieć jeden lub dwa uchwyty.

Jednouchwytowe, czyli inaczej mieszalnikowe są wygodne i łatwe w obsłudze. Umożliwiają korzystanie z nich - regulację wielkości strumienia i temperatury wody - za pomocą tylko jednej ręki. Występują z głowicami ceramicznymi. Dwuuchwytowe mają dwa uchwyty, osobny do ciepłej i do zimnej wody. Ustawienie wielkości strumienia wody i jej temperatury trwa tu zazwyczaj dłużej, wymaga większego zaangażowania ze strony użytkownika i powoduje równocześnie większe zużycie wody. Występują one z głowicami ceramicznymi lub zaworowymi.

Na rynku można spotkać baterie z wygodnymi funkcjami dodatkowymi: możliwością składania pod oknem lub przeszkleniem, zaworem do podłączenia zmywarki lub pralki, filtrem oczyszczającym, dwoma wylewkami różniącymi się wysokością i zasięgiem, termostatem, funkcją "swing&stop" pozwalającą zamknąć strumień wody bez dotykania uchwytu, a jedynie za sprawą niewielkiej zmiany położenia wylewki.

Czytaj również:

Jak wybrać sprzęt AGD do kuchni?

Meble w kuchni

Kuchenne style

Archipelag
Dowiedz się więcej na temat: kuchnie | kuchnia+ | bateria | kuchnia | urządzanie domu | woda | oszczędności
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »