Producenci żywności: Cukier w Polsce jest za drogi

Organizacje producentów słodyczy i soków oraz organizacje konsumenckie uważają, że cukier w Polsce jest za drogi. Ich zdaniem, cena cukru może spaść po zniesieniu limitowania produkcji cukru w Unii, co Komisja Europejska zapowiedziała na 2015 r.

Takie stanowisko przedstawiły w czwartek na konferencji prasowej organizacje reprezentujące konsumentów oraz przemysłowych użytkowników cukru: Rada Krajowa Federacji Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności, POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy".

Organizacje te są przeciwne propozycji ministerstwa rolnictwa dotyczącej przedłużenia ograniczania produkcji cukru do 2020 roku - poinformował Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności. W jego opinii resort popiera interesy producentów cukru, z którymi są powiązani plantatorzy buraków cukrowych.

Reklama

Sekretarz Generalny POLBISCO Marek Przeździak przypomniał, że przed wejściem do UE Polska produkowała ok. 2 mln ton cukru; w 2004 r. nasz limit wyniósł 1,6 mln ton - ta ilość cukru miała pokrywać zapotrzebowanie rynku wewnętrznego. Jednak w 2006 r. UE przeprowadziła reformę cukru, polegająca na ograniczeniu produkcji cukru w całej Unii. Łącznie produkcja spadła o 6 mln ton, a w Polsce - o 200 tys. ton.

Jak mówił Przeździak, cukrownie w naszym kraju, dobrowolnie decydując się na zmniejszenie produkcji cukru w zamian za rekompensaty, spowodowały deficyt tego surowca. Obecnie kwota produkcyjna jest na poziomie 1,4 mln ton; dla pokrycia krajowego zapotrzebowania oznacza to konieczność importu 200-250 tys. ton cukru.

Reforma miała doprowadzić do tego, żeby produkcja była bardziej efektywna i tańsza; niedobór cukru miał być uzupełniany poprzez import z krajów rozwijających się. Obecnie w UE brakuje rocznie ok. 3 mln ton cukru. Zgodnie z założeniami reformy tona cukru powinna kosztować ok. 404 euro za tonę, co oznacza, że cukier w hurcie powinien kosztować 1,60 zł, a np. w ubiegłym roku kosztował nawet 6 zł za kg. Oznacza to, że reforma nie sprawdza się - powiedział Przeździak.

Podkreślił, że import cukru z poza UE jest ograniczony, a poza tym trzeba zapłacić dodatkowo wysokie cło, co sprawia, że cukier faktycznie kosztuje ponad 800 euro za tonę, czyli dwa razy więcej niż zakładała reforma.

Przedstawiciel POLBISCO zaznaczył, że największymi producentami cukru w Unii są Niemcy i Francja; kraje te mają nadprodukcję cukru, nie są więc zainteresowane zniesieniem kwotowania. Natomiast Polska nie powinna mieć interesu w ograniczaniu tej produkcji - uważa Przeździak. Zaznaczył, że ministerstwo rolnictwa chce, by kwotowanie obowiązywało do 2020 r. i stara się "zmontować" koalicję dla tego pomysłu.

Jego zdaniem, UE nie ma powodów, by ograniczać produkcję, gdyż na świecie popyt na cukier rośnie. Zniesienie kwot spowoduje obniżenie cen cukru, co ma ogromne znaczenie dla przemysłu cukierniczego. Nie ma możliwości podnoszenia cen produktów, więc marża tej branży jest coraz mniejsza, a wyniki ekonomiczne - coraz gorsze - argumentował Przeździak.

Stanowisko w sprawie zniesienia limitu produkcji cukru w 2015 r. popiera także Rada Krajowa Federacji Konsumentów. Niższa cena jest w interesie konsumentów; będziemy apelowali do ministra rolnictwa, by uwzględnił także interesy polskich konsumentów. Nie może być tak, że ludzie w innych krajach płacą mniej za ten produkt niż polski konsument - mówiła na konferencji wiceprezes Aleksandra Frączak.

"Postulujemy o deregulację rynku cukru od roku 2015 oraz w pełni popieramy wniosek ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego dotyczący 15 proc. zwiększenia kwoty produkcji cukru w okresie przejściowym (do 2015 r.)" - napisano w stanowisku organizacji reprezentujących indywidualnych i przemysłowych użytkowników cukru w sprawie propozycji Komisji Europejskiej dotyczącej zmiany organizacji rynku cukru do roku 2015.

Sawicki zapytany w czwartek o propozycję KE w sprawie zniesienia limitu produkcji cukru w 2015 r. powiedział, że jego zdaniem jest za wcześnie na taką decyzję, gdyż na tym wygrałyby jedynie kraje, które mają nadprodukcję cukru. "Uważam, że do 2020 roku trzeba poczekać z taką decyzją, a po to, by wprowadzić konkurencyjność, trzeba zwiększać kwoty, tak by ceny cukru były niższe" - powiedział. Poinformował, że Polska ponownie wystąpi z propozycją podniesienia limitu produkcji cukru o 2-5 proc. w skali roku.

Biznes INTERIA.PL jest już na Facebooku. Dołącz do nas i bądź na bieżąco z informacjami gospodarczymi

PAP
Dowiedz się więcej na temat: organizacje | ceny cukru | cukry | Komisja Europejska | cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »