Komsija Europejska chce obniżyć podatek akcyzowy dla drobnych producentów alkoholu

Komisja Europejska w ramach rewizji dotychczasowych przepisów o podatkach akcyzowych proponuje m.in. obniżenie stawek dla drobnych producentów napojów alkoholowych, np. browarów rzemieślniczych, oraz wprowadzenie przejrzystych regulacji dla denaturatu.

Urzędnicy KE uważają, że obecne przepisy UE dotyczące podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych są mało przejrzyste i przestarzałe. Przyjęta w 1992 r. dyrektywa Rady UE określająca m.in. poszczególne rodzaje wyrobów alkoholowych i wyznaczająca dla nich minimalny poziom wysokości podatku akcyzowego (kraje członkowskie mają prawo wprowadzić wyższe stawki akcyzy zgodnie z własną polityką fiskalną) nie była nigdy nowelizowana.

W piątek Komisja Europejska przedstawiła raport dotyczący skuteczności obecnych regulacji wraz z listą proponowanych poprawek. KE chce m.in. wspierać drobnych przedsiębiorców zajmujących się produkcją alkoholu. Aby to osiągnąć urzędnicy proponują m.in. obniżenie podatku akcyzowego oraz wprowadzenie ulg podatkowych na napoje produkowane np. przez małe, niezależne browary, winiarnie czy małe gorzelnie. Możliwość obniżenia akcyzy odnosiłaby się także do niektórych produktów o charakterze regionalnym lub tradycyjnym.

Reklama

KE podkreśla, że zastosowanie niższego podatku akcyzowego od tych produktów nie zakłóci konkurencji na rynku wewnętrznym, ponieważ produkcja taka jest ograniczona i ma z reguły niewielki zasięg. Urzędnicy chcą ponadto zezwolić państwom członkowskim na zwalnianie z podatku akcyzowego alkoholi domowego wyrobu, które nie są produkowane w celach handlowych.

KE podkreśla także konieczność wprowadzenia przejrzystych przepisów dotyczących alkoholu denaturowanego. Alkohol ten nie jest przeznaczony do spożycia, ale traktowany jako środek gospodarczy (stosowany np. jako środek do dezynfekcji w szpitalach, laboratoriach czy aptekach) i z racji tego zwolniony jest z akcyzy. Urzędnicy zauważyli jednak, że brak kontroli nad produkcją i dystrybucją denaturatu może prowadzić do nadużyć, ponieważ denaturat bywa wykorzystywany do produkcji niebezpiecznych dla zdrowia podróbek napojów alkoholowych. Tym bardziej, że jako środek do użytku gospodarczego sprzedawany jest taniej od wyrobów spirytusowych.

Raport Komisji Europejskiej poprzedzony został konsultacjami społecznymi, które trwały ponad rok i zakończyły się w lipcu br. Brali w nich udział przede wszystkim przedsiębiorcy, producenci napojów alkoholowych i dystrybutorzy.

Rekomendacje KE zostały teraz przekazane państwom członkowskim. Te zadecydują, czy chcą zaproponowanych zmian w dyrektywie. Jeśli tak, Komisja Europejska podejmie prace nad zmianą dotychczasowej legislacji.

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »