Ceny cukru spadają. Powodem wysokie ceny na światowym rynku i duża produkcja

- Według wstępnych szacunków w 2018 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniesie podobnie jak przed rokiem ok. 230 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą 660 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom ok. 15,3 mln t i umożliwią produkcję ok. 2,3 mln t cukru. Produkcja cukru będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym (1,72 mln t) i konieczny będzie duży eksport - informuje Piotr Szajner w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 (ok. 2,3 mln t). W lutym 2018 r. ceny zbytu cukru w workach spadły o 1,2 proc. do 1,66 zł/kg. Ceny te były o 35,6 proc. niższe niż przed rokiem.

Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu ze styczniem 2018 r. o 2,5 proc. do 1,58 zł/kg i były aż o 41,9 proc. niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna w lutym 2018 r. wyniosła 2,28 zł/kg i była o 3,8 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 28,3 proc. niższa niż w lutym 2017 r.

Reklama

- W 2017 r. polski przemysł cukrowniczy osiągnął nieznacznie gorsze wyniki finansowe niż w 2016 r. Powodem tego był spadek cen cukru w drugim półroczu 2017 r. Przychody ze sprzedaży wzrosły o 1,7 proc. do 5,7 mld zł, ale zysk netto zmniejszył się o 9,6 proc. do 863,3 mln zł. Wskaźnik rentowności brutto wyniósł 18,8 proc. przychodów netto, a rentowności netto 15,1 proc. Wartości omawianych wskaźników w 2016 r. wyniosły odpowiednio 21,0 proc. i 17,0 proc. Rentowność branży cukrowniczej jest znacznie wyższa niż średnio w przemyśle spożywczym (4-5 proc.). Dobre wyniki finansowe przyczyniły się do ożywienia działalności inwestycyjnej. Nakłady inwestycyjne w 2017 r. wyniosły 408,8 mln zł i były prawie dwukrotnie wyższe niż przed rokiem i o 72 proc. przewyższały wartość odpisów amortyzacyjnych - podaje Piotr Szajner z IERiGŻ.

Więcej informacji na portalspozywczy.pl

Sprawdź: PROGRAM PIT 2017

Dowiedz się więcej na temat: ceny żywności | cukier | ceny cukru
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »