FAO: Żywność najtańsza od czterech lat

W grudniu 2014 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 188,6 pkt i w stosunku do listopada obniżył się o 1,7 proc. W stosunku do grudnia 2013 r. był o 8,5 proc. niższy. Ceny żywności na świecie są najniższe od czterech lat.

W grudniu indeks FAO utrzymywał się na najniższym poziomie od września 2010 roku.

Ponadto dynamika spadku była wyższa niż w poprzednich miesiącach - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Wzrost kursu dolara amerykańskiego i większe możliwości eksportowe były głównymi czynnikami wpływającymi na poziom cen. W grudniu 2014 r. spadły także ceny cukru (-4,8 proc.), olejów (-2,4 proc.) i produktów mleczarskich (2,3 proc.), podrożały natomiast nieznacznie zboża (+0,4 proc.), głównie pszenica.

Zaś największe roczne spadki cen zanotowano w ostatnim roku w przypadku zbóż (-12,5 proc.), produktów mleczarskich (-7,7 proc.) oraz olejów roślinnych (-6,2 proc.). Potaniał również cukier (-3,8 proc.). Jedyną grupą produktów, której ceny wrosły w porównaniu z 2013 r. było mięso (+8,1 proc.).

Reklama

Od początku 2014 r. ceny przetworów mlecznych systematycznie spadały, głównie w wyniku zwiększenia większej podaży i ograniczeniu importu, przede wszystkim przez Chiny i Rosję. W grudniu najdynamiczniej zniżkowały ceny mleka w proszku.

Spadek cen cukru (4,8 proc. w grudniu) odzwierciedlał wysoką podaż tego surowca ze strony dużych producentów, w tym w Brazylii, a także spadki cen ropy naftowej, w wyniku których mniejsze ilości surowca przeznaczane są na produkcję bioetanolu.

Zniżka cen olejów roślinnych nastąpiła głównie przez zniżki cen oleju palmowego w następstwie spadku produkcji biodiesla w związku z niższymi cenami ropy naftowej. Spadki byłyby jeszcze dynamiczniejsze, gdyby nie nadmierne deszcze w Malezji, które przyczyniły się do mniejszych zbiorów. Obecna wartość indeksu cen olejów roślinnych jest najniższa od 5 lat.

Minimalna zwyżka indeksu cen zbóż jest wynikiem podwyższenia cen pszenicy, które zrekompensowały z spadki cen ryżu spowodowane przez wysokie dostawy eksportowe i zmniejszony popyt importowy.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: ceny żywności | rolnictwo | FAO
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »