IERiGZ: Ceny żywności w okresie I-VI mogą być wyższe o 1,5 proc. rdr

Przeciętny poziom cen żywności w okresie styczeń-czerwiec może być wyższy o 1,5 proc. rdr - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Według ocen IERiGŻ-PIB w końcu I półrocza br. łączne ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą być o 2-3 proc. wyższe niż w końcu ub. roku, a w okresie styczeń-czerwiec 2017 r. przeciętny poziom cen żywności może być o 1,5 proc. wyższy od notowanego w analogicznym okresie przed rokiem" - napisano.

IERiGŻ ocenia, że w I półroczu więcej niż rok wcześniej konsumenci będą płacili za mięso i tłuszcze wieprzowe, ryby, owoce, jaja, masło, oleje roślinne, artykuły mleczarskie, w tym głównie sery dojrzewające.

Reklama

Z kolei nie przewidują istotnego wzrostu cen artykułów zbożowych, cukru oraz mięsa drobiowego i wołowiny.

Tańsze niż w I półroczu 2016 r. będą warzywa, ze względu na stosunkowo wysoką ich podaż z ubiegłorocznych zbiorów.

Graj razem z nami dla WOŚP! Wesprzyj Orkiestrę na pomagam.interia.pl

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »