Nowy polski superfood

Na polskim rynku debiutuje nowy superfood - minikiwi. Już kilka owoców dziennie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Te polskie owoce są pyszne wzmacniają odporność i dostępne są w każdym Lidlu.

Minikiwi to superfood hodowany w Polsce. Jest wygodną przekąską, którą można zabrać ze sobą do pracy czy na spacer. To bogate źródło luteiny, minerałów, witaminy C, E i tych z grupy B oraz antyoksydantów. Doskonale reguluje pracę układu pokarmowego i chroni układ sercowo-naczyniowy.

Co więcej owoce minikiwi wspierają nas w utrzymywaniu właściwego poziomu tzw. dobrego cholesterolu (HDL), jednocześnie pomagając obniżyć poziom tego złego (LDL). Owoc minikiwi charakteryzuje lekko kwaśny ale przyjemny smak, który jest połączeniem tradycyjnego kiwi i agrestu. W odróżnieniu od dużego owocu, wersja mini nie ma włosków na skórce, więc możemy je jeść w całości. Hodowcy podpowiadają, że te owoce najlepiej smakują schłodzone, to podkreśla ich walory.

Reklama

Rodzimy superfood

"Prace nad wdrożeniem nowego owocu trwały blisko 20 lat. Jako jednostka badawcza SGGW współpracuje z gospodarstwem sadowniczym Renaty i Jacka Kostrzewów z okolic Grójca, będącym członkiem organizacji zrzeszającej producentów owoców Rajpol, by wypracować najlepsze metody uprawy tej rośliny. Minikiwii śmiało można nazwać superfood gdyż jest owocem bardzo bogatym w składniki bioaktywne: zawiera między innymi dużo antyoksydantów, wit. C, B i E, luteinę, oraz minerały, głównie potas, wapń i fosfor.

Rośliny są wolne od chorób i szkodników i nie wymagają ochrony chemicznej, co również nie jest bez znaczenia dla dzisiejszych konsumentów. Cieszymy się, że nasze owoce dostępne są dla szerokiego grona odbiorców w Polsce poprzez sieć sklepów Lidl" - mówi dr hab. inż. Piotr Latocha, prof. SGGW, pracownik naukowy Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie.

Te super owoce kupimy w Lidlu - minikiwii jest sprzedawane w opakowaniach po 125 g, za które zapłacimy 4,99 zł.

"Cieszymy się, że uprawiane w Polsce minikiwii mogło zadebiutować właśnie w sklepach Lidl Polska. Mamy wielką nadzieję, że przypadnie do gustu naszym klientom, tym bardziej, że jest to owoc bogaty w witaminy i składniki mineralne, doskonale uzupełniający naszą dietę. Chcielibyśmy, aby, podobnie jak kilkanaście lat temu borówka amerykańska, polskie minikiwii wdarło się przebojem na nasze stoły i na dobre na nich zagościło.

Z pierwszych informacji przekazywanych przez klientów wynika, że minikiwii przypada do gustu szczególnie najmłodszym. Niewielki rozmiar oraz bogactwo witamin to niewątpliwie szczególne zalety owoców, które mogą być dołączane do drugiego śniadania do szkoły szczególnie jesienią - w okresie gdy powinniśmy szczególnie dbać o odporność". - zachęca Aleksandra Robaszkiewicz, Communications Manager, Lidl Polska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | super food
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »