Opolskie: Śmietana z procentami na 110 lecie mleczarni w Oleśnie

Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie obchodzi 110 urodziny. Połowa jej produkcji trafia na rynki "starej" Unii Europejskiej, a firma przygotowuje się do sprzedaży napoju alkoholowego na bazie śmietany.

Mleczarnia w Oleśnie istnieje od 1907 roku. W maju obchodzi także 60 rocznicę przekształcenia w spółdzielnię, która dzisiaj skupia 135 członków, w tym stu dostawców mleka.

Firma słynie na Górym Śląsku z produkowanych tradycyjnymi metodami masła, serów, śmietan i kefirów oraz traktowanej obecnie jako produkt marketingowy "śmietankówki" - napoju alkoholowego, którego głównym składnikiem jest śmietana.

- Obecnie przerabiamy 1,4 mln litrów mleka miesięcznie. Z tego połowa trafia do naszych stałych odbiorców w krajach starej Unii Europejskiej, głównie do Niemiec. Jesteśmy w stanie sprzedać tam każdą nadwyżkę, a nie jest to proste biorąc pod uwagę fakt, że nasze produkty są tworzone według tradycyjnych technologii. Z jednej strony dających gwarancję dobrego smaku, jednak z drugiej wymagającej szybkiego obiegu towaru z racji krótszych terminów przydatności - wyjaśnia Wilhelm Beker, prezes OSM w Oleśnie.

Reklama

Prawdziwym hitem produkcyjnym z Olesna jest "śmietankówka". Na razie jest oferowana jedynie na licznych wystawach żywności i jako specyficzny "przysmak regionalny" dla gości odwiedzających województwo. - To dość stara receptura. Niedaleko mleczarni była gorzelnia i prawdodpoobnie pracownicy obydwu zakładów wspólnie wypracowali trunek o wyglądzie i smaku śmietany zawierający jednocześnie przyzwoitą porcję alkoholu. Teraz pozostaje nam tylko we właściwy sposób wykorzystać wyniki ich prac - powiedział Beker.

Według jego zapewnień, w mleczarni uruchomiono już procedurę związaną z uzyskaniem zezwoleń wymaganych przy produkcji i sprzedaży wyrobów alkoholowych.

- Nie znamy jeszcze skali, w jakiej będziemy produkowali śmietankówkę. Zapewniam jednak, że nie zrezygnujemy z naszych tradycyjnych wyrobów. Obecnie dzięki nim mamy roczny obrót na poziomie 25 mln złotych, co daje naszym spółdzielcom gwarancję odbioru ich mleka i przyzwoity zysk - podkreśla Beker.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: mleczarstwo | rolnictwo | mleko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »