Żniwa niemieckiego przysmaku!

W sąsiadującym z Polską niemieckim landzie Brandenburgia zaczęły się szparagowe żniwa. Dojeżdża tam wielu naszych rodaków do pracy na okres zbiorów, które z uwagi na wysokie temperatury w tym roku nadeszły stosunkowo wcześnie.

Niemcy uwielbiają szparagi, ale Polacy także je doceniają. Kiedyś to warzywo było u nas produkowane z myślą głównie o eksporcie. Teraz szparagi są u nas tak doceniane, że te wyhodowane w Polsce niemal przestały trafiać za granicę.

Organizacje promujące to warzywo podkreślają jego dietetyczne walory. Nie zawiera bowiem tłuszczu i cholesterolu. Ma też wysoką zawartość kwasu foliowego, potasu oraz witamin: A, C, B6 i tiaminy. Polska produkcja szparagów to tradycyjnie ok. 5 tysięcy ton. Dla porównania, Niemcy pozyskują około 100 tys. ton tego warzywa. To ponad 20 razy więcej niż Polacy.

Reklama

Sprawdź: PROGRAM PIT 2015

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »