Reklama

W Polsce trwa gastronomiczny boom. Pomagają dobra koniunktura i wolne niedziele

Wolne od handlu niedziele sprawiły, że Polacy zaczęli więcej chodzić do restauracji. Teraz odwiedzają je średnio cztery razy na miesiąc. Rosną także wydatki na jedzenie poza domem. Dziś w lokalach zostawiamy średnio 130 zł miesięcznie, czyli o 24 zł więcej niż przed rokiem.

- Naszej gastronomii sprzyja również dobra koniunktura. Ludzie zarabiają coraz więcej, nie obawiają się utraty pracy, w związku z tym są bardziej skłonni do wydawania pieniędzy, w tym na przyjemności - mówi Magdalena Zimna z GFK Polonia.

Dodaje, że wydatki na gastronomię mają już 5-proc. udział w budżecie domowym. Dla porównania jeszcze w 2010 r. było to 2 proc. - Średnia dla UE to 9 proc. Dlatego wciąż jest perspektywa do wzrostu - dodaje.

Patrycja Otto, 27.11.2019

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »