GALERIE | Piątek, 18 maja 2018 (14:42)
Na zdjeciach różne rodzaje żelków, cukierków i gum podczas 55. Międzynarodowych Targów Rolniczych (Salon de l'Agriculture) w centrum wystawienniczym Porte de Versailles w Paryżu. Francja chce zawiesić do końca roku stosowanie we wszystkich produktach żywnościowych nanocząsteczek dwutlenku tytanu, których wpływ na zdrowie jest nieznany, i wzywa do podjęcia środków UE. Jak podaje PAP dwutlenek tytanu jest powszechnym dodatkiem do żywności a szczególnie zawierają go pokarmy wysoko przetworzone, zwłaszcza słodycze. Snieżnobiały pigment jest nierozpuszczalny w wodzie i uchodzi za substancję całkowicie nieszkodliwą. Oprócz farb, papieru czy tworzyw sztucznych dodawany jest na przykład do kosmetyków, zwłaszcza kremów do opalania i pasty do zębów. Typowym przykładem jest bielutki lukier na supermarketowych pączkach. Bywa zresztą dodawany nawet do czekolady (dla lepszej tekstury) i odtłuszczonego mleka (by wyglądało bardziej apetycznie). Naukowcy z Binghamton University (USA) przeprowadzili badania wpływu dwutlenku tytanu na hodowlę komórek wyściełających jelito cienkie. Podczas jednego eksperymentu hodowlę poddano działaniu fizjologicznego odpowiednika jednego posiłku zawierającego nanocząsteczki o średnicy 30 nanometrów (przez 4 godziny). Drugi eksperyment odzwierciedlał przewlekłą ekspozycję (trzy posiłki z nanocząsteczkami dziennie przez pięć dni). O ile jednorazowa ekspozycja nie miała istotnych następstw, to przewlekła zmniejszyła liczbę wystających z komórek mikrokosmków, a co za tym idzie - zdolność do wchłaniania substancji zawartych w pożywieniu, zwłaszcza kwasów tłuszczowych, cynku i żelaza. Słabsza była chroniąca przed zakażeniem bariera jelitowa, metabolizm uległ spowolnieniu, a oznaki stanu zapalnego nasiliły się. Wpływ dwutlenku tytanu w postaci nanocząsteczek na mikrokosmki zaobserwowano już wcześniej, jednak wówczas chodziło o znacznie większe jego ilości. W roku 2012 naukowcy z Arizona State University (USA) przebadali 89 typowych produktów spożywczych - w tym gumę do żucia, ciasteczka Twinkies i majonez. Wszędzie wykryli dwutlenek tytanu. W pięciu procentach przypadków związek ten miał postać nanocząsteczek. Specjalizująca się w amerykańskiej odmianie pączków firma Dunkin' Donuts w roku 2015 zaprzestała stosowania cukru pudru z nanocząsteczkami pod naciskiem organizacji promującej odpowiedzialny biznes - As You Sow. PAP
1 / 3
Źródło: AFP