GALERIE | Poniedziałek, 30 lipca 2018 (14:26)
Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce m.in.: miód kurpiowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, truskawka kaszubska, andruty kaliskie, cebularz lubelski, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Kiełbasa lisiecka w październiku 2010 r. została wpisana na listę unijnych produktów tradycyjnych i została objęta unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym". Kiełbasa lisiecka to tradycyjna kiełbasa wyrabiana z mięsa wieprzowego w okolicach Liszek i Czernichowa, tuż pod Krakowem. Szczyci się delikatnym, pieprzno-czosnkowym aromatem, a wędzona jest tradycyjnie w dymie z bukowego albo olchowego drewna. Następnie małopolscy producenci zarejestrowali kolejnych 11 produktów. Certyfikat "Chroniona Nazwa Pochodzenia" mają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne - jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska i kiełbasa piaszczańska. Jak podaje encyklopedia wikipedia: - Chroniona nazwa pochodzenia (PDO) - jest kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym regionie, miejscu lub w państwie. Nazwa tego miejsca lub regionu (np. Miód kurpiowski) zastrzeżona jest dla konkretnego produktu chronionego, i nie może być używana jako nazwa produktów wytwarzanych gdzie indziej lub według innych receptur. - Natomiast, chronione oznaczenie geograficzne (PGI) - jest również kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym regionie, czy miejscu, ale związek produktu z regionem nie musi być jednak tak ścisły jak w wypadku produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia. W wypadku produktu CH.O.G.: Wyrób chroniony musi być produkowany w regionie z którego wynika jego nazwa, ale przebiegać tam musi tylko jedna z faz wytwarzania (produkcja, przetwarzania lub przygotowanie). Np. mięso na Kiełbasę Lisiecką może być pozyskiwane z innych regionów, ale proces produkcji musi odbywać się w okolicach Liszek i Czernichowa.
1 / 5
Obwarzanek krakowski
Źródło: ©123RF/PICSEL