GALERIE | Czwartek, 20 lutego 2020 (02:00)
Żeby usmażyć pączki potrzebne są m.in. mąka pszenna, masło, cukier, jaja, mleko i olej do smażenia. Porównaliśmy ceny detaliczne tych produktów z lutego ubiegłego roku i w oparciu o ostatnie dane udostępnione przez GUS – za grudzień 2019.
1 / 5
I tak w lutym minionego roku za kilogram mąki pszennej płaciliśmy średnio 2,64 zł. W grudniu było to już 2,82 zł. Litr mleka krowiego o zawartości tłuszczu 3-3,5 proc. kosztował 2,71 zł, a dziesięć miesięcy później – 2,78 zł. Cena jaj kurzych świeżych pozostała niezmieniona. To 65 gr za sztukę. Rok temu kilogram cukru białego kosztował 2,41 zł, a w grudniu 2,62 zł. Litr oleju rzepakowego 6,10 zł w lutym, a pod koniec roku 6,36 zł. Spadła za to cena masła. W lutym 2019 r. za 200 g płaciliśmy 6,33 zł, a w grudniu – 5,66 zł.
Źródło: 123RF/PICSEL