Reklama

Załamania cen masła w sklepach nie widać

Załamania cen masła na aukcji produktów nabiałowych Global Dairy Trade w Polsce nie widać. Jak ocenia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole, w kolejnych miesiącach możemy spodziewać się spadku cen produktów mlecznych - szczególnie masła. Zdaniem analityków zachowanie sklepów jest zagadkowe, prawdopodobnie handel zdaje sobie sprawę, że klienci przyzwyczaili się do wysokich cen.

Ostatnia aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 846 pkt. wobec 877 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 6 listopada br. (spadek o 3,5%), co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.

Indeks cen GDT ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od sierpnia 2016 r. Warto zauważyć, że była to już 12 aukcja z rzędu, na której indeks GDT nie odnotował wzrostu. Ostatnia podobnie długa seria spadków (10 kolejnych aukcji bez wzrostu cen) miała miejsce na początku 2015 r., co spowodowane było zniesieniem kwot mlecznych w UE.

Reklama

W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 9 jego składowych: masła (-9,6%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-9,4%), kazeiny podpuszczkowej (-4,5%), pełnego mleka w proszku (-1,8%) i odtłuszczonego mleka w proszku (-1,6%). Przeciwny efekt miały wyższe ceny laktozy (+1,1%) oraz sera Cheddar (+0,2%). Serwatka oraz maślanka w proszku nie były przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 42 966 ton wobec 42 412 ton (+1,3%).

Na uwagę zasługuje silny spadek cen masła, które obniżyły się do najniższego poziomu od sierpnia 2016 r. Tym samym ceny masła na GDT są już o 29,3% niższe w ujęciu rocznym. Wyraźny spadek cen masła, choć w nieco mniejszej skali, obserwowany jest również w UE (-11,4% r/r).

W kierunku spadku cen produktów mlecznych oddziałuje silny wzrost dostaw mleka w Nowej Zelandii. Zgodnie z danymi DCANZ skup mleka w Nowej Zelandii przez pierwsze 5 miesięcy sezonu 2018/2019 (sezon w Nowej Zelandii trwa od czerwca do maja kolejnego roku) wzrósł najsilniej od 5 lat (+5,8% r/r). Do spadku cen produktów mlecznych przyczynia się także obserwowane w ostatnich miesiącach wyraźne spowolnienie światowego importu produktów mlecznych, w szczególności w Chinach.

Wyniki aukcji GDT stanowią wsparcie dla naszej prognozy, zgodnie z którą ceny produktów mlecznych w Polsce w kolejnych kwartałach pozostaną w trendzie spadkowym (por. AGROmapa 12.09.2018).

Będzie to oddziaływało w kierunku obniżania przez mleczarnie cen skupu mleka. Spadek ten w listopadzie i w grudniu będzie jednak z nawiązką kompensowany przez korzystne efekty sezonowe. Od początku 2019 r. dodatkowym czynnikiem oddziałującym w kierunku obniżenia cen skupu mleka będzie wzrost cen energii, który mleczarnie najprawdopodobniej częściowo przerzucą na rolników. Wzrost kosztów zostanie w pewnym stopniu przerzucony także na konsumentów, co będzie ograniczało spadek dynamiki cen detalicznych produktów mlecznych.

Jakub Olipra

Ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »