Reklama

PHARMENA (PHR): Wniesienie o zastrzeżenie wybranych dowodów naukowych i danych naukowych dot. autoryzacji 1-MNA jako nowego składnika żywności. - raport 2

Raport bieżący nr 2/2018

Podstawa Prawna:
Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd PHARMENA S.A. w nawiązaniu do komunikatu dotyczącego przedłożenie uwag do projektu rozporządzenia Komisji ws. autoryzacji 1-MNA jako nowego składnika żywności, opublikowanego w systemie ESPI w raporcie bieżącym nr 19/2017 z dnia 10 listopada 2017 r., informuje, że Emitent w dniu 25 stycznia 2018 r. na podstawie art. 26 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności., wniósł o zastrzeżenie wybranych dowodów naukowych i danych naukowych zawartych we wniosku o autoryzację 1-MNA jako nowego składnika żywności.

Reklama

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. wprowadza od dnia 1 stycznia 2018 r. możliwość objęcia pięcioletnią ochroną zastrzeżonych dowodów naukowych lub danych naukowych zawartych we wniosku o autoryzację 1-MNA jako nowego składnika żywności. Przez okres ochrony danych, zezwolenie na wprowadzanie do obrotu nowej żywności (objętej ochroną danych) przysługuje wyłącznie posiadaczowi danych objętych ochroną. Uzyskanie przez Spółkę PHARMENA ochrony danych na podstawie art. 26 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, pozwoli Emitentowi na wyłączne prawo do wprowadzanie do sprzedaży żywności zawierającej 1-MNA przez okres 5 lat od daty wydania zezwolenia dla nowej żywności, w tym również we wskazaniach nie objętych ochroną patentową posiadaną przez Emitenta.

Spółka po otrzymaniu dalszych informacjach dotyczących procesu autoryzacji 1-MNA jako nowego składnika żywności, niezwłocznie przekaże w raporcie bieżącym tę informację.

Suplement diety zawierający 1-MNA będzie innowacyjnym produktem posiadającym zdolność do wpływania na biomarkery ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz do stymulowania produkcji endogennej naturalnej prostacykliny. Niski poziom prostacykliny w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Badania wykazały, że stężenie endogennego 1-MNA w organizmie człowieka maleje wraz z wiekiem. Dzięki suplementacji diety 1-MNA można wpływać na poziom 1-MNA w organizmie, a tym samym stymulować wydzielanie prostacykliny ograniczając ryzyko powstania miażdżycy.

Informację podano ze względu na fakt, iż uzyskanie zezwolenia na wprowadzenie do sprzedaży na rynkach krajów Unii Europejskiej suplementu diety opartego na 1-MNA może mieć istotny wpływ na przychody Emitenta w ciągu kilku najbliższych lat.


PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
DataImię i NazwiskoStanowisko/FunkcjaPodpis
2018-01-25Konrad PalkaPrezes Zarządu
2018-01-25Marzena WieczorkowskaWiceprezes Zarządu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »